Ahol a szél zúg és a nap nevet

Bolyongások térben és időben

Friss topikok

  • meridián: Kalandos úton a híres drinai hídhoz. (2012.01.19. 15:05) Mokra Gora
  • meridián: Tárnák mélyén szörnyek, gnómok és "bányarém" is. (2012.01.16. 17:06) Wieliczka
  • meridián: Legészakibb török vár, bús legendája. (2011.12.18. 12:59) Fülek
  • meridián: Fata szomorú és végzetes napja. (2011.12.05. 07:37) Visegrad
  • meridián: Minden változik - az élet véges - csak a híd örök, s alatta a gyors vizű folyó. (2011.12.05. 07:27) Visegrad

Naptár

január 2012
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív > >> 
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Címkék

2012.01.28. 12:43 Álompille (törölt)

Tossa del Mar

Girbegurba, fallal körülvett utcácskák alkotta 12. századi városka. A várost rómaiak alapították, Vila Vella néven. Elbűvölő házakból álló labirintus, az ablakokban virító muskátlikkal. Időutazásnak tűnt bolyongani a városkában. Látnivalója a kis múzeuma, ami felbecsülhetetlen Chagall képeket rejt. Szerette megörökíteni a vad partot.

Szólj hozzá!


2012.01.22. 12:47 Álompille (törölt)

Murány

1644-ben történt Murány várában egy kalandos história, amikor Széchy Mária Wesselényi Ferenc kezére játszotta  a várat, a vár kapitánya pedig megnyerte feleségnek a vár asszonyát.

A legenda szerint Wesselényi kapta azt a feladatot, hogy az erdélyi fejedelem oldalán álló Murány várát foglalja el. Beleszeretett Széchy Máriába, és követként szemtől szembe is láthatta. Megvallva szerelmét, viszonzásra is talált. Mária titokban kötélhágcsón engedte be a várba. Ott próbára tette bátorságát, szerelmét, majd beengedte vitézeit is, akik az őrséget lefegyverezték. Wesselényi a várral együtt Máriát is megnyerte , őt nevezik a Murányi Vénusznak.

Murány az egyik legmagasabban fekvő vár, majd ezer méteren, szinte legközelebb van a felhőkhöz. Szerpentin vezet a romokhoz. Kaputornya még ép ma is. A rendszertelen romokat sűrűn benőtték már a bokrok, erdők, Csipkerózsika álmát őrzik.

utolsó felvidéki túránkról nincsenek meg a fotóim:(

 

Szólj hozzá!


2012.01.18. 12:40 Álompille (törölt)

Mokra Gora

Pici parányi hegyi falucska a szerb-bosnyák határon. Utolsó pihenő a vágyak, a híd előtt. Ahová el kell jutnom, anélkül nem halhatok meg. Majdnem sikerült. Kacskaringós keskeny hegyi szerpentines út vezet az átkozott hidamhoz. Őrült forgalommal. Hajszálon múlt, hogy nem zuhantunk a korlátok nélküli szakadékba. De Dumbo észnél volt. Vigyáz ránk. Megállunk a skanzen falunál. Ki se bír szállni, remeg a lába, így csak ketten fedezzük fel a mesét.  A falu látványos zsindelyes házacskái között egy ortodox kolostor is megtalálható. Ritka maradandó látvány. A szokásos elhagyhatatlan kávézás közben bögdös. Nézd, ki van ott!…Gondolod, ha otthon se ismerek fel senkit, itt ismerős vagyok???? Mindenesetre szemmegakasztó látvány volt a leendő európabajnok.

A falunál található a vasútépítés egyik érdekessége. A hegyet átszelő síneket 8-as alakban fektették le, így küzdve le a több száz méteres szintkülönbséget. Maga a vasút Visegradig megy, amit Andric tett világhírűvé Nobel-díjat érdemlően. A történetből pedig még hiányoznak lapok…pillantások találkozása a hídon, hogy majd újra rápillanthass, és rohanj a végzet felé…Mokra Gorat Kusturica segítségével próbálják idegenforgalmilag fejleszteni. Itt forgatta az Élet egy csoda című filmjét…Remélem, nem viszik túlzásba a fejlesztést, és nem veszti báját a falucska.

1 komment


2012.01.16. 12:46 Álompille (törölt)

Wieliczka

Mivel Krakkóban nem találtunk szállodát, visszamentünk Wieliczkába. Nem ez volt az elképzelés, ebben a porfészekben eltölteni az éjszakákat, ahelyett, hogy a Krakkói éjszakába vetettük volna magunkat. A főtéren ugyan volt valami többnapos szabadtéri buli, azért kicsit feledtette a sörözés a krakkói varázsesték lehetőségét. Nem mindennapi élmény volt a fülünknek a lengyel rock. Igaz ugyan, hogy a városka legfőbb nevezetessége a Világörökség része, tervezett látnivaló is volt, de mégis... Kifogtunk egy harsogó pattogó vezetőt. Férfinak is ijesztő lett volna az a bajszos nő. Harsogtak, peregtek a nyelve között az ékes lengyel szavak, a szó szoros értelmében véve lehet, hogy nyugalmazott bányarémként járt vissza csoportokkal. Sajnos csak az anyanyelvükön tudtuk akkor meghallgatni a tájékoztatót, némi orosz passzív nyelvtudásemlékből pár szó tudatalattiból előjött. De csak nekem. Bosszantott, hogy amnéziája van az orosszal kapcsolatban. Bár meglepő volt, hogy a lengyelek sokkal nagyobb angol és német nyelvtudással rendelkeznek, bárhol el lehetett boldogulni, nem úgy, mint nálunk. Még szerencse, hogy mindig alaposan készülök a nyaralásra, így tudtuk, hogy mit látunk.

A bánya évszázadok óta rengeteg kíváncsiskodót vonz. Az egykori látogatók között csodálta meg Kopernikusz, Goethe.

Itt láttuk a világ legrégebbi sóbányáját, már a 10. századtól működik. 315 méter mélyen, nyolc szinten folyik a bányászat. Az alagutak hossza meghaladja a 150 km-t. A bányának magyar vonatkozása is van, Kinga királyné, IV. Béla leánya magyar bányászokat hívott Lengyelországba a só kitermelésére. A legenda szerint Erdélyben ajándékba kapott egy sóbányát. Hagyomány szerint, a birtokba vétel jeleként a bánya egyik aknájába dobta gyűrűjét, amit nem sokkal később az általa alapított wieliczkai bánya sótömbjében találtak meg. Kingát szerették a lengyelek, a király halála után felajánlotta a nép számára a koronát, ő azonban kolostorba vonult. A 17. században boldoggá, majd ott jártunkkor a pápa szentté avatta.

A bánya tele van csodával. Sóból faragott földalatti katedrálisban járhatunk, ahol még a csillárok, kandeláberek és az oltár is sóból vannak faragva. Természetesen működő a templom, miséket is tartanak benne. Az egyik teremben szörnyek, gnómok néznek ránk. A bányában tavak is vannak, aminek víztükre csillogóan veri vissza a fényt, varázslatos tükröződést okozva. Egyik érdekessége egy zöld sótömb, amiből a Kinga legendát faragták meg.

A bányában állandó a 14 C fokos hőmérséklet, és rendkívüli az akusztikája. Egy zenekar segítségével kristálytiszta csilingelő hangokat varázsoltak fülünkbe. A bánya hatalmasságát mutatja, hogy a turisták számára látogatható 22 kamra csupán 1 %-ot tesz ki.

 

1 komment


2012.01.11. 11:54 Álompille (törölt)

Szarajevó/Latin-híd

 

Szarajevó a szép török kori hidak városa is. Tizenegy híd szeli át a Miljackát. Ezek közül a legismertebb a Latin-híd, amely Princip hídként is ismert. A 16. században építették, ez a híd kötötte össze a török negyedet, a Beglukot a keresztény negyeddel, a Latinlukkal. Innen is ered a Latin-híd elnevezés. Gavrilo Princip itt lőtte le, a híd török hídfőjénél 1914. június 28-án Ferenc Ferdinánd trónörököst és várandós feleségét, Zsófiát. A merénylet egyenes útként vezetett az első világháború kirobbanásához, és talán kicsit hozzám. Itt kezdődtek a véletlenek. A hercegi pár az impozáns Boszna Hotelből tartott a katonai díszszemle színhelyére. A szálloda arra jártunkkor zárva, omladozó, igencsak felújításra szorul. Akkor káprázatos keleti pompával rendezték be.

Princip megítélése mindenképpen a történelemhez való viszonya, a határok változásával szintén változott. Amíg egységes volt az ország, magukénak vélték a szerb származású diákot, majd a bosnyákok megtagadtak, még az addig megőrzött lábnyomát is eltörölték. Nemzeti hősből anarchista megítélése lett, most pedig semleges a hivatalos vélemény a hídnál elhelyezett emléktábla szerint.

Kavarogtak a gondolataim, milyen jelentősége van a világban egy kicsi, szinte jelentéktelen hídnak. Felforgatta a világot, emberek millióinak halálát okozta. Pár éve még itt is ágyúk dörögtek, ölve a kortársaimat. Pedig pár évvel azelőtt a béke jelképét jelentő olimpiát rendezték itt.…


Szólj hozzá!


2012.01.08. 11:52 Álompille (törölt)

Montserrat

Az egyik legismertebb spanyol zarándokhely egy legendákkal és misztikummal körbe lengett csipkés hegyen. A hegy recés fogak látványként emelkedik ki a sík vidékből. A hegy napfelkeltekor misztikus, amikor lassan felszáll a ködtakaró. Ezer éve remeték lakták, kunyhókban és barlangokban. A rege szerint maga Szent Péter is meglátogatta, és egy ikont hagyott a Szent Szűzről az egyik barlangban. A látnivalója a sziklába vésett kolostor, amit egyik irányból a szél ölel, a másikból a sziklák. Napóleon seregei elűzték a remetéket, a kolostort kiürítették, lerombolták.  A 19. században építették újjá, Gaudit pedig megihlették a bizarr sziklaoszlopok, és megörökítette a Sagrada Famila homlokzatán. A múlt században lecsökkent az itt élő szerzetesek száma, 25-öt megöltek a polgárháborúban. Jelenleg csupán 80 körülire tehető a számuk. Híres a fiúkórusa, az Escolonia, ami 50 tehetséges szépen éneklő fiúból áll. A 14. századtól folyamatosan létezik. A kolostor fő attrakciója, és a zarándoklat célpontja egy kis fekete madonna szobor, a La Moreneta. A 8. századi mór támadás során eltűnt, és csak több mint száz év múlva került elő. Bazilikát építettek számára, amelyben hosszú sorok hömpölyögnek, mert csodatévő hatalommal ruházták fel. Rám ezek átokkal hatnak.

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása