Ahol a szél zúg és a nap nevet

Bolyongások térben és időben

Friss topikok

  • meridián: Kalandos úton a híres drinai hídhoz. (2012.01.19. 15:05) Mokra Gora
  • meridián: Tárnák mélyén szörnyek, gnómok és "bányarém" is. (2012.01.16. 17:06) Wieliczka
  • meridián: Legészakibb török vár, bús legendája. (2011.12.18. 12:59) Fülek
  • meridián: Fata szomorú és végzetes napja. (2011.12.05. 07:37) Visegrad
  • meridián: Minden változik - az élet véges - csak a híd örök, s alatta a gyors vizű folyó. (2011.12.05. 07:27) Visegrad

Naptár

november 2011
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív > >> 
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Címkék

2011.11.29. 21:58 Álompille (törölt)

Klis

Történelmi tanulmányaink alapján IV. Béla 1242-ben a tatárok elől Trogírig menekült. Kicsit tovább, Klis várába. Mária királynét vegyes érzelmek kötik a várhoz. Ebben a várban halt meg két hajadon leánya, akiket Splitben, a szent Domnius székesegyházban temettek el. Ma is látható dísztelen szarkofágjuk. A bánat mellet öröm és érte a királyi családot. Ebben a várban született leányuk 1242. január 27.-én, akit a mai napig Klisszai Szent Margitnak neveznek. A szeretet példaképé vált. Margitot szülei a tatárok elleni vereség miatt felajánlották Magyarországért. Szűzi fogadalmat tett, amit soha nem szegett meg, nem vont vissza. Holtteste halála után nem indult oszlásnak, rózsaillatot árasztott.

A vár épségben áll, még a múlt században is hadászati célokat szolgált. Épületei, kaszárnyái, a szent Vid kápolna látogatható. Látogatható lenne. Ott jártunkkor nekünk nyitották ki a várat. Azt mondták, kevés az érdeklődő. Sokan nem is hallottak róla, csodálkoztak is, hogy nem véletlenül járunk ott, ahol a madár se jár.  Sajnos….Magas sziklán áll, falairól mesés kilátás nyílik a hét kastély öblére, és Splitre.

 

1 komment


2011.11.27. 20:30 Álompille (törölt)

Becsej

A becsei vár falait, ami a folyó jobb partján állt valaha a Tisza rég elöntötte, a régi városközpont is rég föld alá került. A török tulajdona volt, majd később lakatlanná vált, a Tisza szabályozásakor a térképről is eltűnt. A város majd két évszázadon át központi szerepet töltött be.

 A város főtére érthetetlen módon egy márvánnyal bélelt gödör. A gödör szélén a szerb, a katolikus templomok, és a városháza. A városban szinte minden Than Mórról szól. Több festményét ajánlott a városnak. A múlt megidézése nehezen ment. Nem mintha nem lenne itt múltam.

A zsilipszerkezetet maga Eiffel tervezte. Miután az uszodát megnéztük, emlékeztünk egy  vízilabda edzőre, a zsilipet is kötelező volt látni. A zsilip által közrezárt terület már a múlt század elején biztosította a vízilabdához a vízfelületet. A szerb csapat sokáig a becsejire építkezett.

1 komment


2011.11.26. 11:42 Álompille (törölt)

Sztár vár

 

1 komment


2011.11.23. 21:44 Álompille (törölt)

Csejte

Horrorfilmbeli eseményekről lett híres Csejte vára, vérben fürdő asszonya, Báthory Erzsébet tette hírhedtté. A csejtei vár úrnőjét az 1600-as években szörnyű vád alá vonták, mely szerint súlyos nemi eltévelyedettként szadista kéjgyilkosságok sorozatát követte el.  A grófnő koncepciós per áldozata lett, aminek hátterében birtokharc húzódott. A korabeli legendák, igazából koholt vádak alapján, egyik alkalommal a hiú Báthory Erzsébet feldühödött ügyetlen fésülő szolgálólányára, dühében úgy pofon vágta, hogy eleredt az orrából a vér, pár cseppje az úrnő kezére hullott. Amikor letörölte, azt tapasztalta, hogy azon a helyen üdébb, rózsásabb lett a bőre. A jelenség láttán arra gondolt, hogy ha már pár csepp vér is ilyen csodálatos hatást tett, mekkorát tehet egy kádnyi vér, ha abban megfürdik? Azonnal megöletett annyi ifjú szolgálólányt, hogy azok vérével megtölthesse fürdődézsáját. Amíg a vérben fürdött, azon morfondírozott, hogy kötelessége tetszeni az urának, a legszebbnek kell lennie, hogy szeresse. A szolgálóktól kínzással kicsikart vallomások szerint százakat öletett meg a szadista várúrnő, kit, mikor rájöttek tetteire, saját várában zárták börtönbe. Viszonylag rövid ideig, három évig tartott a fogsága, mivel elvonták tőle az embervért, így nem maradhatott életben.

A vár egy kopár hegy tetején található, ahonnan szép kilátás van a Vág vonalára.

1 komment


2011.11.19. 21:22 Álompille (törölt)

Perast

A kotori-öböl sok nevezetes városa között szinte névtelenül bújik meg ez a kis ékszerdobozra emlékeztető városka a 837 méteres Sveti Ilija hegy lábánál. Évszázadokig hatalmas stratégiai jelentősége volt, ékes paloták templomok hirdetik egykori gazdagságát. Ma már ezek közül sok romos állapotban van, amit borostyán, és vadszőlő borít el. A 14. században jelentős hajógyára, majd nemzetközi hírnévre szert tevő hajós iskolája volt. Maga Nagy Péter cár is több nemes ifjút küldött ide tanulni. A város a 18. században élte virágkorát, akkor épültek előkelő palotái. A törökök többször próbálták bevenni, eredménytelenül. A kalózok támadásainak mindig ellen állt. A Szent Miklós templom harangtornya Montenegró legmagasabb templomtornya, amelyért a város hatalmas összeget fizetett. Ez a torony a város jelképévé vált. Hajóra várva több időt töltöttünk el itt a tervezettnél. Természetesen örömmel töltött el, lenyűgözött a városka hangulata, a vallások és kultúra keveredése.

Egy vadszőlővel árnyékolt kis kávéházban ittuk a jeges kávét, amikor egy aranyos sms-t kaptam. „ Nyitott szemmel járj! Most olvastam, hogy nem lehet nem észrevenni, milyen jó pasik vannak Montenegróban.”

Hiába nyitottam tágra. Elbújtak előlem. Egy jó pasi kezdemény a társaságomban volt...

1 komment


2011.11.17. 20:00 Álompille (törölt)

Vizsoly

Az egyik legrégebbi református templomunk ez. Élményt jelent a templom a maga egyszerűségében. Szép az erődtemplom tornya, és templombelső még árpádkori freskói. A templom mellet van a falu másik nevezetessége,  amely egyedülálló, és határainkon túl is ismertté lett a magyarul beszélők körében. Az első, teljes, magyar nyelvű biblia, amelyet itt nyomtattak 1590-ben. Károlyi Gáspár gönci prédikátor fordította le, róla nevezik Károlyi-Bibliának is. A kézirat lapjait Szenczi Molnár Albert hozta-vitte Gönc és Vizsoly között.

Szó se róla, a világirodalom legjobban menedzselt műve…

1 komment


2011.11.14. 21:47 Álompille (törölt)

Likava

Erdei szerpentinen értük el a 637 méteres magasságban lévő Vág menti várat. A falak követik a sziklafelszín szabálytalanságát, jól elkülönül a külső és belső vár. Viszonylag jó állapotban vannak a lakótornyok, amelynek egyik ablakmélyedésében hűsölve gyönyörködtünk a tájban. A külső vár udvarában még egy forrás is van, védelmére még bástyát is építettek. A várnak ezen túl több öt, négyszögletű bástyája is épen maradt.

 

Várát valószínűleg a 13. század második felében építtette a Balassák őse. A 15. században leégett, majd újjáépítésekor át is alakították. A huszitáktól Mátyás foglalta vissza, akinek egyik kedvenc tartózkodási helye volt a vadban gazdag vidék. Sokáig lakott itt fia, Corvin János is, a főkapu felett még a 18. században is látható volt a Hunyadi-címer. A kuruc harcok után egyre elhagyottabb lett és fokozatosan leomlott.

 

De ezek a falak nem véletlenül állnak még. Thököly István építtette, és hogy a falak erősek legyenek, a monda szerint a környék összes tojását összeszedette, azt használták homok helyett. A mészhez víz helyett bort használtak. Vagy ki tudja mire…A magasság mindenesetre részegítő…

 

2 komment


2011.11.10. 21:29 Álompille (törölt)

Maglaj

Érdekes jelentése van a város nevének. A szük völgyben elterülő szorost gyakran burkolta ködtakaró. Erre emlékszik a név. 1878-ban egy véres csata zajlott a közelében a török és császári seregek között.

A sebes folyású Boszna partján, szépen tagolt meredek hegyoldalak sötétlő hátterére gyönyörűen rajzolódik le Maglaj kidomborodó képe. A folyó partján mélabús mohamedán temető (mezarluk) közepéből emelkedik a Kurąumli-mecset kecses kupolája, melyet mekkai zarándokok is gyakran látogatnak. 1560-as években épült, az oszmán építészet egyik gyöngyszeme. 22 méter magas félgömb kupolája és keskeny minaretje a város jelképe, messziről vonza a tekintetet. Az árkádok alatt gyönyörű keleties festés látszik.  A keleties szabású házcsoportok festői rendetlenségben szóródtak szét a zöld lejtőkön. Az ódon faházak tömkelegéből végre kibontakozva, a folyó partján egy sűrűn belombosodott hegyfok emelkedik, melyen egy régi vár áll kúszó növényekkel befutva, s mind magasabbra nő körötte fa és bozót. Kik emelték, kik küzdtek érte s kik bírták és vesztették el, – neveiket elhordta a keleti feledékenység szele, mely lassan bontogatva röpköd falai körül. Alapjai talán a római időkből származik, Hunyadi Mátyás idején megerősítették, majd a törökök átépítése után a 18. századra végleges formáját elérte. A várban magasodik a bosnyák városokra oly jellemző óratorony, amelyet a sötétben magas bástyatoronynak véltünk. Itt már rutinosan értettük az iszlám vallási helyeket. Meg tudtuk különböztetni a dzsámit a mecsettől. A mecset maga a templom, a dzsámi a  magasabb rangú imahely, összefoglaló neve a minaretnek, sadrvannak és türbének. A minaret a karcsú torony, általában a mecset jobb oldalán elhelyezkedő sokszög alapú torony, ennek erkélyéről hívja imára naponta ötször a hívőket a müezzin. Nap, mint látom a minaretünket, mégis mindegyik látványa új csodának tűnt. A sadrvan a mecset udvarán álló kút, itt mossák meg rituálisan ima előtt kezüket, lábukat a hívők. A türbe a város tisztségviselőinek, és általában a mecset építtetőjének temetkezési helye. A mecsettől kellő látótávolságon belül kellett állni a szahat kulának, az óratoronynak, ami a török időkben az iszlám időt mutatta, ezzel jelezte a müezzinnek az imák idejét. Érdekessége volt, hogy minden napfelkeltekor volt rajta 12 óra, így mindennap állítani kellett. De ma már európai idők járnak az óratornyokon is.

Átutazó szállásként szolgált a város. Félhomályban is úgy tűnt, nem hagyhatjuk ott bolyongás nélkül. A hegyen magasodó vár esti várkalandra csábított. A falakat a gaz jócskán benőtte, de benyitottunk a kapun. A közvilágítás nem volt maximális, a telefonnal világítva jártuk be a várat. Hajnalban a müezzin ébresztett. „Te is hallottad, vagy csak álmodtam?”- kérdeztem velem egy húron pendülő útitársamat. A reggeli napfényben csillogott a várfal, meg kellett látogatni napfényben is. Nem volt veszélytelen kaland az éjszakai. A fiúk borzongtak esti ötletemen is, reggel meg aztán megkaptam a magamét, hogy mire vettem rá őket. A látvány, a panoráma azonban örökre megmarad bennünk. A város főtéren a délszláv háború áldozatainak emlékműve volt. Halott nemzedékem neveivel….

 

 

1 komment


2011.11.09. 08:22 Álompille (törölt)

Lietava

A tatárok elől menekülő környékbeli lakosok a templomba zárkóztak be öreg papjukkal együtt. A tatárok szabad elvonulást, bántatlanságot ígértek, de amikor kinyitották a templom kapuját, mindenkit foglyul ejtettek. Mindenkit felhurcoltak a hegyre, hogy onnan lökjék a karókkal ellátott szakadékba, hogy még nagyobb legyen a kínja a zuhanóknak. Másodiknak az öreg papot lökték le, akit egy bokor egy kiálló sziklán nem engedett tovább zuhanni. A vár építésekor azt terjesztették, hogy a várat csak az tudja bevenni, aki repülni tud.

Kosztka várúrnak két lánya születet csak. Borbálára szemet vetett Thurzó Ferenc nyitrai püspök, és hogy feleségül vehesse, lemondott érte a papi hivatásról. Borbála halála miatt Thurzó korán özvegy lett. A néphit szerint Thurzó a várban ásatta el kincseit, ami még ma is kincskeresőket csábít a romokhoz. 

Vannak egész szépen megmaradt falrészei. Az ágyútorony több emelet magasságú. A vár kútját a sziklába vájták. Igen látványos.

1 komment


2011.11.08. 22:43 Álompille (törölt)

Bél-kő

II Kilit püspök-az Aranybulla megfogalmazója- által 1232-ben alapított ciszterci monostor máig épen maradt román stílusú temploma messze földön nevezetes látogatási célpontként ismert. Torony nélküli, háromhajós, keresztházas bazilika homlokzatán félköríves bélletes kapu látható. Hajdani pogány kultikus központ mellé épült.1241. április 11.-én  IV. Béla Muhiból az erdő rengetegen keresztül menekült üldözői elől, s a Bél-kő alatti monostornál megütközött a patak völgyben felhatoló tatárokkal.

A Bél-kő tövében fakadó három forrás mellett pogány áldozati hely volt, amelyet a forrásvíznek tulajdonított gyógyító erő miatt a kereszténység felvétele után is látogattak. A középkorban búcsújáró hely volt, a török hódoltság után hanyatlásnak indult. A ciszterci rendnek nagy szerepe volt a középkorban a korabeli modern technika és a gótikus építészeti stílus elterjesztésében. A templom mellett található az egykori monostor alapjai. A romok között nagyon jól kivehető az egykori épület, a kerengőfolyósó, a sekrestye, a hálótermek. Érdekessége az egyik teremben található forrás, amit már a középkor óta nem használnak. A forrást beépítették az épületbe, és téglából épült csatornán át vezették a kútházba. Tehát nem is három, hanem négy forrás van itt.  A Béli-medence fölé magasodó fehér „szent-hegyról” páratlan panoráma tárul elénk, messze ellátni, nem csak térben, időben is. Tiszta időben a Tátrát, és a Tiszát is látni innen. Most pára volt. A Mátra is csak sejtelmesen sejlett fel. Gyerekkoromban gyakran ködbe burkolva, felhőbe bújva láttam a fehér hegyet. A hegyet évtizedekig bontották, a cementgyártás alapanyagát, a mészkövet nyerték belőle. A művelés megszűnt, holdbéli tájat adott a környéknek. Állítólag 7 millió köbméter hiányzik a hegyből.

Alattunk egy falu, amelynek leghíresebb, leghírhedtebb szülötte Vidróczki Marci. Az1848-49-es szabadságharc leverése után teltek meg az erdős vidékek bujdosókkal. Közismerten a Mátrában tartózkodott, de sokszor adott menedéket szülőföldje, a Bükk is. Ő állítólag szerelmi bánat miatt lett betyár, nem adták hozzá a szeretett lányt. A szegények pártfogója volt, a gazdagokat büntette. Az a hír terjedt el róla, hogy golyó nem fogott rajta, a monda szerint szeretője árulta el. Fejfája itt a közelemben lévő nem működő temetőben áll.

 

2 komment


2011.11.08. 07:34 Álompille (törölt)

Hricsó

Thurzó Ferenc, a szomszédos Lietava megözvegyült ura elnyerte Hricsó ugyancsak özvegy úrnőjének kegyét. Az idősebb várúrnő házasság helyet fiává fogadta Thurzót. A férfi ezt nem akarta tudomásul venni, tömlöcbe vetette jótevőjét. Másnap azt tette hírré, hogy az úrnőn dühöngő őrület lett úrrá, és gyógyulásáig zárt helyen kell őrizni. A nő tehetetlenségében megátkozta a várat, ettől kezdve szellemek lepték el, a várlakókon pedig a félelem lett úrrá. Egyszer egy szerzetes jelent meg a kapu előtt, és mindenki füle hallatára Thurzó fejére olvasta bűneit. Az igaz szavakért kidobták a várból. A szerzetes azonban nap, mint nap visszajárt, hogy elmondja az úr gaztettét. Ekkor a Csonttoronyba záratta, ahol éhen halt. Szörnyű éhhalála után a kapu előtti egyik szikla fenyegető baráttá alakult. Hiába zúzatta szét, másnap még fenyegetőbben állt ott. Végül az özvegy szabadon engedését rendelte el. Ezzel azonban már elkésett, a vár úrnője már nem élt. A falakról csodás a kilátás a Vág völgyére. A romokat ugyan már benőtték a bokrok, de kivehető a várudvar körül a lakótorony és a palota maradványa.

Hatalmas vihar ért itt minket. Egy ablakmaradványban meghúzódva vártuk ki a végét. A felhőszakadás után köd tette sejtelmessé a panorámát. A szellemek kísértethettek nyugodtan.

 

1 komment


2011.11.07. 07:11 Álompille (törölt)

Óvár

Sztrecsénnyel szemben, a majdnem függőleges pengekeskeny gerincen állnak Óvár romjai. Egy csonka torony meredezik a szikla szélén, szédítő magasságban. Remegve közelítjük meg, kísérteties, mintha még most is zordon lavagok járnának erős falai között. Valamikor vámhely volt a szoros fölött.  A szembeni várban utol ért vihar utáni szél még félelmetesebbé tette a látványt. Persze nem egyszerűen csak átmentünk a Vágon. Nem. Vissza Zsolnára, majd a folyó másik partján az Óvár hegyének lábáig.

Története is félelmetes. Szemben Sztrecsényben élt egy fiatal Katka nevű özvegyasszony lányával, Margittal. Katka beleszeretett a falu legdaliásabb legényébe, Pálba, aki viszont Margitba volt szerelmes. Amikor a lány a rokonokhoz menet a folyó partján ballagott, a legsodróbb szakasznál belelökte a vízbe lányát. Margit kétségbe esve szólintgatta Pál, de hiába, elmerült.  Mire a lány testét kivetette a víz, Katka is megbánta bűnét, és belevette magát ő is a Vágba.

A folyóból kiálló egyik sziklát Margit-sziklának, a másikat Átkozott-sziklának nevezik. A hajósok nem is mertek mellette elmenni az éji sötétségben, nappal is tartottak tőle, nehogy nekisodródjanak.

A falu temploma irodalmi emléket őriz. Itt nyugszik Mikszáth egyik ismert szereplője, Pongrácz István, aki a Beszterce ostroma regény főhőse.

 

Szólj hozzá!


2011.11.06. 21:39 Álompille (törölt)

Sztrecsény

 Gyönyörű helyen, ahol a sebes folyású Vág áttöri a Fátrát, és belép a nyugati Kárpátokba, emelkedik a bánatos rom, mely sok szomorú titkot rejt magában.  Hatalmas harmincméteres öregtornya ma is áll. Királyi végvárnak épült, de a Wesselényiek kezébe került. A várkápolna különösen szép gótikus boltívei ma is szomorúságot árasztanak.

Wesselényi Ferenc Bosnyák Zsófiát vette felségül. A két gyerek születése után a kezdeti szerelem kihűlt, Wesselényit más nő csábította el. Emésztette magát Zsófia, bánatában a Vág menti kápolnába járt imádkozni Sztrecsény várából. Egy alkalommal látomása volt, a megjelenő Mária hívta imádkozni a kápolnába. Egy szál köntösben, bottal a kezében indult el. A kápolna lépcsőjére leborulva aludt el, reggel Wesselényi a régi szerelemmel közeledett felé. Amikor Zsófia meghalt, a sziklakápolnába temették el, onnan vitték át épségben megmaradt testét Teplicska templomába. Zsófia lelke azóta is ott lebeg Sztrecsény romja fölött. Éjjelente ricsaj támad, az ablakok kivilágosodnak, élet költözik a falak közé, mulató társaság szórakozik. Ekkor zokogó nő tekint ki a vár ablakából, Zsófia. Hajnalra a látomás eltűnik.

A romok közül gyönyörű kilátás nyílik a meredek hegyoldal alatt hömpölygő Vágra és kanyarulatára. A vihar ott jártunkkor éji sötétségbe borította a környéket, kísérteties hangokat hallatva. Talán Zsófia szólt hozzánk…

Szólj hozzá!


2011.11.03. 20:51 Álompille (törölt)

Rostalló

Az ország legöregebb erdei vasútja közlekedik Pálháza és Rostalló között a Zemplénben. 1888-ban építtette Károlyi gróf fűrészmalmától a kőkapui vadászkastélyáig. Fő feladata volt a kitermelt fát a fűrészmalomba szállítani. A vasúti pálya Kőkaputól végig lejtett, 21%-os lejtése van, lovakkal vontatták fel a kocsikat, lefelé pedig a rakomány és önsúly gravitációja volt a mozgató energia. Csupán fékezni kellett. Akkor lóüzemű görpályának nevezték. 1903-ban a kastély alatt alagutat építettek, ezzel Rostallóig vezették a vonalat a Kemence patak völgyében. A patakot felduzzasztva egy alig két méter mély 250 m hosszú pisztrángos tavat hoztak létre. A közelben található az ország egyetlen perlit bányája, a mai modern építészet egyik legfontosabb nyersanyaga. A perlit a vulkáni kőzet üveges, gyöngyszerű változata. Nagyjából 5 % vizet tartalmaz, ez teszi lehetővé, hogy hevítés során 10-20 szorosra duzzad térfogata.

Szólj hozzá!


2011.11.01. 09:44 Álompille (törölt)

Kolozsvár/Házsongárd

Az 1585-ben nyitott temető Európa első köztemetője volt. Neve romantikus hangzású, egy verzió szerint a Hasen Garten (nyulak kertje) szóból származik. Az erdélyi szellemi és művész élet kiválóságai évszázadok óta ide temetkeztek, vallási és nemzetiségi hovatartozástól függetlenül. 14 hektáron több mint 400 híres személyiség síremlékét kereshetjük fel. Ezek többsége műemlékvédelem alatt áll. Egyik első sírja ma is látható. A teljesség igénye nélkül megtaláltuk Dsida Jenő költő, Kós Károly építész, az Állatkert épületeinek tervezőjének sírjait. Megálltunk Apáczai Csere János pedagógus, Jósika Miklós író, Szilágyi Domokos Hervay Gizella költő házaspár nyughelyénél.

Fotót elvből nem készítettünk.

 

 Házsongárdi temetőben

Egy délután a zajtól messze szöktem,
s az életemet mentem kipihenni
a házsongárdi öreg temetőben.

Ősz volt. Halálos. Lomb-hullásos. Szent.
Olyan lélek-csitító volt a csend:
a némaság és a néma ajkú holtak.

Akkor láttam: a fényvirágos álmok,
amik a lelkem szent csodái voltak,
halottak lettek: néma ajkú holtak.

És éreztem: egyszer majd újra ősz lesz,
s a hervadásban meglassul a vérem.
akkor az őszt majd könyörögve kérem.

A holtaktól megirigylem az álmot,
s cserébe nyújtom minden álmomat
hogy én legyek az őszi csendtől áldott.

S meglátom majd: bűbájos álmaimmal
az életemet nagyon teleszőttem…
s megállok ismét kissé megpihenni
a házsongárdi öreg temetőben.

(W.A.)

 

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása