Ahol a szél zúg és a nap nevet

Bolyongások térben és időben

Friss topikok

  • meridián: Kalandos úton a híres drinai hídhoz. (2012.01.19. 15:05) Mokra Gora
  • meridián: Tárnák mélyén szörnyek, gnómok és "bányarém" is. (2012.01.16. 17:06) Wieliczka
  • meridián: Legészakibb török vár, bús legendája. (2011.12.18. 12:59) Fülek
  • meridián: Fata szomorú és végzetes napja. (2011.12.05. 07:37) Visegrad
  • meridián: Minden változik - az élet véges - csak a híd örök, s alatta a gyors vizű folyó. (2011.12.05. 07:27) Visegrad

Naptár

február 2012
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív > >> 
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29

Címkék

2012.02.12. 06:15 Álompille (törölt)

Salgó

Salgóban Kompolthy Péter élt két fiával. A szemeiben is indulatos Jóbbal, és a szelíd Dáviddal. Egyik nap átmentek Gedővárba, a szomszédba Gedő Simonhoz, és szépséges feleségéhez Perennához. A vendéglátást hatalmas csetepaté követte, dulakodás keletkezett, minek következtében Jób szíven szúrta a vendéglátó Simont. Perenna velőtrázó sikollyal ájulva hanyatlott férje holttestére. Dávid karjába vette, és magával vitte Salgó várába. A gyönyörű szőke nő hervadt, mint a virág a fogságban. A két fiú szinte ölre ment, ki vegye feleségül a szomorú özvegyet. Az apa úgy döntött, az ő hitvese lesz, úgyis régóta fájt már rá a foga. Perenna órák hosszat zokogva fohászkodott, minden áldozatra kész volt, csak ne legyen Kompolthy Péteré.

Dávid kedvességével, mégiscsak nyomot hagyott szívében. Dávid olyan őrült szerelemmel szerette a vergődő rab asszonyt, hogy nehéz elhatározásra jutott. A nász előtti éjjel apját megfojtotta, fivérét szíven döfte. Tette után átölelte Perenna derekát, és őrjöngő kacagással zsákmányával kiugrott a torony ablakán a mélybe.

Salgó romjai fölött nyári éjjeleken piros csillag jelenik meg. Azt beszélik, hogy odaszállt a szépséges Perenna lelke.

A vár 600 méteres sziklán áll. „ Oly rendkívüli helyen fekszik, hogy gondolatnak is őrült volt oda építeni.” A vadregényes hegyormon álló várfalakról szédületes körkilátás nyílik. Ragyogó időben jártunk ott. Kelet felé a Bükk vonulata szabad szemmel is látható volt. Messziről ragyogott a „fehér hegy”. Elővéve a távcsövet, a Várhegyet és az Egedet is felismerni véltük. Ablakunk takarásban volt, haza nem integettünk…

 

Szólj hozzá!


2012.02.07. 06:13 Álompille (törölt)

Somoskő

Salgótól alig egy órányi járásra fekszik ez az éppen az országhatáron álló gyönyörű vár. Erre a vidékre is a trianoni országhatár átokkal felérő gazdasági, kúlturális bajt hozott. Ostobán, a megtorlás szándékával bosszútól vezérelve vittek itt véghez országcsonkítást. A településhálózatot, amik ösidők óta fejlődtek szervesen, megbontották, utakat, vasutakat, a mindennapi élet tereit elmetszették. Amikor ottjártunk, még drót jelezte az országhatárt. Túrista úton közelítettük meg az erődöt, de a túristautat úgy vonták meg, hogy a vár a falu szélső utcájának a végéből, már külföldre esik. Csak nagy kerülővel, vagy a sorompón átjutva közelíthető meg. Nem kerültünk. Azt beszélték, hogy amikor Salgón a török volt az úr, innen lőtték Salgót a magyarok, egy töröknek, aki éppen falatozott, a kanalat is kilőtték a kezéből. A törökök el is inaltak onnan ezután. Neve a környező sombokrokra utal, amik sűrűn benőtték a hozzá vezető utat.

A vár leghíresebb ostromlója Balassi Bálint. Ugyan nem karddal, hanem tollal. Itt lakott ugyanis múzsája, a temesvári hős Losonczy István özvegye Anna, akihez talán a legszebb magyar szerelmes „Júlia” versek íródtak.

A vár vulkáni kúpon épült. A hozzá vezető ösvény elhalad egy nagyon látványos lávafolyás mellett. A köveken szalamandrák sütkéreznek.

A vár viszonylag kicsi, háromszögű. Az erődítmény szabálytalan alaprajzú, kör alakú védőtornyokkal.

Szólj hozzá!


2012.02.01. 12:51 Álompille (törölt)

Krakkó

A kellemesen különleges hangulatú belvárosban igazán szép látnivaló a középkori városfal és városkapuk. Az egyetlen teljesen épségben maradt kapu a Flórián-kapu. A kapu közelében a középkori városfalak és több bástya is látható a 14. századból. A gótikus kerek Barbakán a legnagyobb ilyen típusú erődítmény Európában.

A Krakkói Egyetem legrégibb kollégiumát, a Collegium Maius-t még a Jagellók alapították 1364-ben. A prágai után Közép-Európában a második egyetemi kollégium. Udvarának gótikus árkádjai között a történelem, a tudomány szele érint. Leírhatatlan élmény sétát tenni a könyvtárteremben, a gyönyörű tanácstermet, ebédlőt látni, átélni a múltat. A legnevesebb hallgatója Kopernikusz volt, akinek személyes tárgyai műszerei láthatók. Nagy családi szakmai érdeklődésünk volt a földgömb, az Arany Globusz iránt, ami elsőként ábrázolta az Újvilágot. Családi térképészünk meghatódott a meglepetéstől.

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása