Ahol a szél zúg és a nap nevet

Bolyongások térben és időben

Friss topikok

  • meridián: Kalandos úton a híres drinai hídhoz. (2012.01.19. 15:05) Mokra Gora
  • meridián: Tárnák mélyén szörnyek, gnómok és "bányarém" is. (2012.01.16. 17:06) Wieliczka
  • meridián: Legészakibb török vár, bús legendája. (2011.12.18. 12:59) Fülek
  • meridián: Fata szomorú és végzetes napja. (2011.12.05. 07:37) Visegrad
  • meridián: Minden változik - az élet véges - csak a híd örök, s alatta a gyors vizű folyó. (2011.12.05. 07:27) Visegrad

Naptár

szeptember 2011
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív > >> 
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Címkék

2011.09.30. 22:29 Álompille (törölt)

Léka

A monda szerint Léka a templomosoké volt, a 14. században egy véres összecsapás színhelyéül szolgált a királyi csapatok és templomosok között. A várat védő lovagok megesküdtek, hogy élve nem adják meg magukat. Egy titkos alagúton jutottak be a király emberei a várba, a lovagterembe szorították a hősiesen küzdő lovagokat. A fegyverek zaja csak akkor csitult, amikor az utolsó lovag is életét vesztette. Vérüket sokáig nem tudták eltakarítani a kövezetről. A vár kápolnájában sokáig kísértettek éjfélkor. A lovagterem bejáratánál, még ma is látni időnként tenyérnyi vörös foltot a kövezeten.

A falu szélén erdős hegy tetején áll a vár, teljesen épségben. A vár kútja több száz méter mély. A várban, a kiállításon, szabadon mászkálhattunk. Olyan szinten, hogy a világítást mi oldottuk meg. Kísérteties volt a félhomályban menni a nyikorgó falépcsőkön. Mindig azt vártuk, mikor toppan elénk egy lovag. Nagyon látványos a várkápolna az eredeti falfestményeivel, a pincében lévő egykori börtön. Itt láthattuk a vasszüzet, az egykori kínzóeszközt. Szétnyitható köpenyszerű burkát szöggel bélelték ki, ezzel büntették a házasságtörő nőket. A palotaszárnyban vadásztrófeák láthatók Afrikából, Ázsiából.

A leglátványosabb rész, a boltíves lovagterem. Egyetlen fényforrása a mennyezet közepén lévő nyílás.

Szólj hozzá!


2011.09.29. 19:45 Álompille (törölt)

Berlin/Pergamon Múzeum

Berlinben az egyik csodálatos ötlet, hogy egy helyen lelhetők fel a múzeumok, a múzeumszigeten. Gondolom ennek mintájára központosították a bécsi Múzeum Quartier-t is. Így legalább nem kell ahhoz is az időt tölteni, hogy egyik múzeumból a másikba eljussunk. A sziget a hajdani királyi sétatér, a kastély konyhakertje volt, ahol a zöldséget termesztették az udvartartás számára. Később botanikus kertté alakították, majd III. Frigyes idején kialakították a múzeum együttest. Hitler idején a parkot lekövezték, hogy a páncélosok végig vonulhassanak rajta, ami megmaradt a szocializmus idején is. Ma már újra füves a park, ahol a fűben megpihennek a turisták, de a kisgyerekes helybeliek is szívesen piknikeltek itt. Ahhoz, hogy mindegyik múzeumot alaposan bejárjuk, rengeteg időre van szükség. Mi a Pergamon Múzeumot néztük meg, ami jelenleg jelentős átalakításon megy keresztül, de a kiállítás zavartalanul megtekinthető. Annak idején maga az építkezés se volt könnyű feladat a sziget ingoványos talaja miatt . A XX. század elején épült a monumentális háromszárnyú ablaktalan épület. Az épület monumentalitására szükség is van, mert hatalmas az antik gyűjtemény. Egyedülálló látvány a névadó Pergamon oltár, amit az ókori kis-ázsiában Zeusznak szenteltek. Az oltárt Humann tárta fel Törökországban a XIX. század végén 8 év alatt, majd húsz éven át restaurálták. 113 méter hosszú a fríz, amely az istenek és gigászok harcáról szól. Az oltár keltette áhitat után a mozaikkal borított oroszlános Istar-kapun át haladunk az ókori Babilon utcáin. Ezt az ókori utat a vallási körmenetek miatt díszítették ilyen gazdagon. A 3 méter hosszú út mindkét oldala magasan van kirakva képekkel, keleti hangulattal töltve meg a levegőt. Egyik csodálatból a másikba estünk. A miletosi piactér elénk idézte az ókori civil életet, az ókori Róma egyik legszebb épülete volt. Lehetetlen lenen mindenről beszámolni, talán a legérdekesebb volt még Hammurapi törvényoszlopa, és Bábel tornyának makettje. Különleges jelentőségű volt a korabeli Asszíria fővárosából

Származó palota, amely az iszlám hangulatát idézte fel. .

 

Szólj hozzá!


2011.09.29. 06:08 Álompille (törölt)

Mostar

Mostar és Bosznia jelképe is a Neretván átívelő Római Híd. Különleges kőből épült az egynyílású 28 méter hosszú híd, ami középen 20 méter magasan emelkedik a smaragdzöld folyó fölé. Építészeti csodának tartották elkészültekor, amit Mátyással is összehoznak, bár bizonyíték nincs rá. A páratlan alkotás köré épült az óváros, erődök, tornyok vörös cserepe, kapuk alkotják ezt a világon páratlan városképet. A város látványa első pillantásra elbájol. A híd az iszlám és katolikus világ közötti kapocs szimbóluma is volt. Az egyik oldalon karcsú minaretek állnak a mecsetek oldalánál, a másikon keresztény templomtornyok. Az udvarokat fügefák széles levelei árnyékolják be. A muszlim részben élénk élet folyik. Érzem a halva méz és szezám, a baklava dió és pisztácia illatát. A pörkölt török kávé illata és íze feledhetetlen. A müezzint hallom. Szeretem hallani. Békét sugároz. A keresztény rész szomorú. Az utca ahol parkolunk egy szétlőtt iskola köveiből kinőtt fáktól árnyas.  

1993 novemberében horvát tüzérségi lövedék találata után omlottak a kövek a folyóba. Állítólag egy tévétársaság fizetett, hogy csak a kamerák beállítása után lőjenek. A közelmúltbeli megrázkódtatás ellenére sugárzik az életöröm a városban. Békésen tárgyal muszlim és keresztény. Bosnyák és horvát. A  helyi vagány fiatal fiúk kisértik a sorsot. A hídról ugranak fejest a hideg, gyors sodrású vízbe. Ismételhetetlen , másolhatatlan, eredeti városélmény. Szerelmem lett...

A várost a Velezs kopár karszttömbje veszi körbe. Tetején a kereszttel.

Szólj hozzá!


2011.09.28. 06:04 Álompille (törölt)

Barcelona/La Monumental

A katalán parlament 2012. január elsejétől betiltotta a bikaviadalokat. Barcelonában is. Elmenjünk, ne menjünk?  Nagy kérdés volt. A fiúk lebeszéltek. Nem nekem való. Pedig a nagy szerelmem, Hemingway Fiesta-jában végig élhető. Végig éltem. Amikor testi és lelki sebeket az erkölcsi összeomlást itallal, szerelemmel, érzéki gyönyörökkel, csavargással akarta megoldani az a nemzedék. Természetesen hiába. Elvetődtek Pamplonába, a világhíres botrányos Fiestára, aminek csúcspontja a bikafuttatás. Hemingway magával akart ragadni, a fiúk visszahúzni.

Lehet, hogy igazuk volt. A spanyol bika vad, őserejű állat. Nem kell harcra képezni, megtámad mindent, ami mozog, ami megkérdőjelezi dominanciáját. A bikák színvakok, így nem a vörös szín ingerli őket, hanem a muleta mozgása.

Maga a viadal egy jól megkomponált előadás. A torero emberfeletti lénynek számít a spanyolok szemében. Bár ma már Barcelona újabb hőseivel büszkélkedhet. Az aréna 1914-ben épült bizánci stílusban, húszezer néző befogadására alkalmas. A világ harmadik legnagyobb e célra használt arénája.

1 komment


2011.09.27. 21:59 Álompille (törölt)

Barcelona/Montjuic

Nekünk kötelező volt olimpia évében születni. Az enyém elérhetetlen távolságra van, de az Ő születési évének olimpiájának színhelyét megnéztük. Időnk rövidsége, a látnivalók sokasága miatt választanunk kellett a Barca stadion és a Montjuic között. Utóbbi mellett döntött. A létesítmények a tengerrel határos dombon épültek. A bejáratnál  található a Varázskút érdekes alakzattal.  A megnyitó és záró ünnepségek színhelye volt az a stadion, amit 1927-es eredeti stadion alapján nagyobbítottak meg. Lélegzetelállító volt látni az olimpiai láng fáklyáját. Na persze úgy emlékszem, szinte az olimpiai fáklyák szinte teljes kollekciója megtalálható a világon egyedülálló sportmúzeumunkban. Az újkori olimpiák egyik legeredményesebbje volt a barcelonai tizenegy aranyéremmel. Az Estadi Olimpic jellegzetes barna homokkőből épült. A Stadion jelenleg az Espanyol csapatának otthona. A sportlétesítmények között ókori görög hangulatot árasztó oszlopok között csavaroghatunk. Itt található a világ egyik legnagyobb sportcsarnoka is, a Palau Sant Jordi.

Szólj hozzá!


2011.09.27. 08:54 Álompille (törölt)

Barcelona/Gaudi szemével

Kevés város fonódik össze szorosan egy építész nevével, talán a legkiemelkedőbb Barcelona és Gaudi viszonya. A szecesszió egyik legkiemelkedőbb alkotója, a mór és gótikus stílust elementálisan ötvözi. Igazi katalán hazafi volt, még a királlyal is csak katalánul volt hajlandó szóba állni. A sors fintora, hogy elismert építészként szerényen, túl szerényen élt. Egy villamos gázolta halálra, csavargónak nézték, és a szegények kórházába szállították. Amikor metróval a park felé tartottunk, sms-t kaptam itthonról, hogy vigyázzunk magunkra, Spanyolországban metrón bomba robbant, több napos országos gyászt rendeltek el. Mecénása egy gazdag bankár, Eusebi Güell volt, aki megbízást adott egy park és lakónegyed kombinációjának terveire. A nagyszabású tervekből, amely szerint a domboldalt átszelő ösvények között vásárcsarnok, és lakóépületek állnak majd, csupán két épület valósult meg. Az építmények falai úgy hullámzanak, mintha vízből volnának, a tornyok hangyabolyként magasodnak. Az oszlopok ferdén meredeznek a felületeket merész díszítőelemek, tört üvegcserepek díszítik. A vásárcsarnok mindenekfelett pazar látvány. A száz oszlop terme néven ismerik a helyiek. Persze csak nyolcvanhat dór nem párhuzamos oszlop tartja a hullámzó mennyezetet. A teret bizarr formájú, és elképesztő színkavalkádú padok ölelik körbe. Vidám és egyedi az összhatása.

A parkból a szmog ellenére is Pazar kilátás nyílik a városra, szembeötlően egy városképet csúfító bombára emlékezető toronyházra.

Szólj hozzá!


2011.09.27. 07:45 Álompille (törölt)

Pes-kő

 

Egész éjjel esett az eső, villámlott. Reggeli ébredésnél is szemerkélt még. Nem láttam el a minorita toronyig sem a ködtől. De ha megígértem, akkor is elmegyek, nem árthat sem vihar, sem jégeső. A cél a Pes-kő csúcsa volt. Az eső egész nap nem állt el. Nem is túrázott rajtunk kívül senki. A Napsugár házikónál kicsit szárítkoztunk, kicsit melegedtünk, melegítettük egymást. A kaptatót követően előbb a Pes-kő kapuhoz értünk, jobbra erdőbe bujtatott sziklás gerinc húzódott, balra pedig keskeny ösvény indult a szikla tetejére. Pár perc alatt felértünk a tetőt borító szélfútta füves rétre. Dél felé a rétnek, mintha elvágták volna, vége szakad, kióvakodtunk a peremre, szédítő mélység nyílt közvetlenül a lábunk alatt. Megfogtad a kezem. A capella énekeltél nekem. Hogy szívem úgy szívedbe mar…Az esőtől, párától nem láttuk a panorámát, pedig innen szinte az egész Dél-Bükk madártávlatból tanulmányozható lenne, a távolban Eger tornyaival, nyugatra a Mátra vonulataival. Így csak ahogy énekelted nekem. Imagine…Képzeld el, hogy nincs mennyország, hogy alattunk nincs pokol…

A mélyben hullámzanak a Peskő-völgy erdőségei, hangodat szél vitte a Bükkbe, mélyen a szívembe mart, hallom még most is. Valahol a szikla aljában, a tetőről nem láthatóan hatalmas barlangszáj ásítozik: a Pes-kő barlang, amelyben 50 ezer évvel ezelőtti ősemberi nyomokra bukkantak a régészek. Ott már nem áztunk, nem fáztunk. Forróság volt a barlangban, kint esett, köd takarta a mindenséget, de kit érdekel az? A purple rain dallama bíborrá tette a napot.

Szólj hozzá!


2011.09.26. 07:42 Álompille (törölt)

Vörös-kő

 

Évente két-három hónapig, de nem minden évben, tipikusan az olvadást követő időszakban aktív.

A Vöröskő-forrás egy ideiglenesen működő forrása a Bükk hegységnek. Az elolvadó téli hó hetekig tekereg a mészkő alapú Bükk belsejében lévő barlangrendszerben, majd a tavasz közepén, tipikusan február és április között tör a felszínre. A forrásvíz iható, tiszta és hideg karsztvíz.

A Vöröskő-forrás általában április végére kiapad, és az év további szakaszában teljesen kiszárad, június végétől már egyáltalán nem ad vizet.

De mivel 2010.-ben a Bükkben megdőlt az évi csapadékmennyiség, szinte egész évben működött a forrás. Több mint másfél méter csapadék esett az elmúlt évben. A tavaszi nagyságából ugyan veszített, de látványnak a zúzmarától, hótól fehérbe öltözött tájban mesebelinek tűnt.

Szólj hozzá!


2011.09.25. 07:37 Álompille (törölt)

Imó-kő

A hagyomány szerint az Imó-kő a pogány magyarok imahelye volt. A neve is erre utal, imó=ima. Itt fakad egy időszaki forrás, amely a csapadékos telek után a Bükk-fennsík déli részének karsztvizét a tavaszi hónapokban vastag sugárban löki ki a barlanggá szélesedett üregből. A forrás megindulását megelőző napokban messzire hangzó moraj tölti be a völgyet. Hallottuk a morajlás hírét. Egy régi húsvét hétfőjén jártunk ott. Sietnünk kellett. Mindíg csak sietni...nem is tudok andalogni, szokták mondani...aznap este még Zalaegerszegre kellett érni...a gébárti tavat feltérképezni másnap...

Imó-kőn csak álmomban jártam azóta...talán...

 

Az órjás szikla oldalán

Bújik ki

mint deréknyi kígyó

s oly tündöklőn siklik,

forgatva

áttetsző testét,

hogy vágyat érzel

üvegszín húsából

egy korty

csókot

kiharapni.

(Apor Elemér:Imó-kő)

 

1 komment


2011.09.24. 21:14 Álompille (törölt)

Hollókő

 

A monda szerint Csák Máté a vár kútjába rejtette kincseit. Sokak szerint a törökök is ide rejtették a rabolt ékszereket, drágaságokat. A meggazdagodásra vágyó kincskeresők azonban tört cserepeken kívül mást nem találtak. Pedig a kincs ott volt. Most már tudom…Az elérhetetlen kincs.

Nevezetes párbaj színhelye volt a vár. A vár kapitánya Kapitán György összekülönbözött a szomszédos Szanda vár török urával, Hubiár agával. A vár ura, Losonczi István nem engedélyezte a viaskodást. Végülis kicselezve az urat, Buják alatt egy szép füves réten került sor a párbajra. Először kopjával támadtak egymásra, de Kapitán kopjája Hubiár lovát sebesítette meg, Hubiáré Kapitán fején tört ketté. Utána hegyes tőrrel folytatták, melyben Kapitán jobb keze kapott súlyos sebet, s kiesett a kézéből a tőr. Buzogányt ragadott, de az is kiesett, majd handzsárjával vívott a törökkel. Akkor már arcán is folyt a vér, amit az igazhitűek látva, a párbajt félbeszakították. A viadalt mind a magyarok, mind a törökök a maguk győzelmeként ünnepelték.

A kisméretű hegyi várnak festői a fekvése.

 

1 komment


2011.09.24. 19:11 Álompille (törölt)

Bükki teljesítménytúra

 Már egy évvel ezelőtt is terveztem az Eger Csillaga teljesítmény túrát. Tavaly egész héten a kitűzött nap előtt szakadt az eső, és aznap is zuhogott. Így lebeszéltem magamat róla, nem penyeség miatt, de nem akartam egy teljesen szétázott talajon debütálni, hogy esetleg a kedvem is elmenjen tőle.

Ebben az évben gyönyörű őszi idő volt, a lehető legkedvezőbb hőmérséklettel, talajjal.

A választott táv a 25 km volt, a hosszabb 40, 50 túl kegyetlen lehet első alkalomra, a 15 kevés, az majdnem a napi séta. A teljesítménytúra egyébként a természetjárás egy speciális ágazata, mely során a szervezők által kijelölt útvonalat kell egy meghatározott időn belül végigjárni. A sikeres teljesítéshez, a szintidő betartásán kívül, az útvonalon elhelyezett ellenőrzőpontok érintése is szükséges. Ezt a itinerbe, a pontőrök által történő bejegyzések igazolják. Izgalmas kihívás és feladat volt.

A táv első 6 km-re egy nem túl látványos szőlőkön át vezető szakasz, a jelzés egy helyen megtévesztett, át a szőlőkön, hiába térképeztem fel egy héttel előtte a táv ezen szakaszát, mégis tettünk egy kis pót kitérőt. Erdőn keresztül nagyon jó ütemben haladtunk, korábban értünk egy elágazáshoz, itt szinte egy km pótszakaszt tehettünk meg, a jelzés hiányossága, alig észrevehetősége miatt. A következő eltévelyedésünk a zöld jelzésre áttérés volt, ez egy bozótoson át vezetett meredeken, ezt hosszabbítottuk meg egy kerülő úttal, amiről nem vettük észre a letérést alig látható jelzést. 

Innen már egyértelmű volt az út, az első ellenőrző ponton szóvá is tettem a jelek hiányosságát, kopottságát. Remélem értő fülekre talál, és javul a helyzet. Innen már csak 9 km volt hátra, egy utolsó előtti hegymenetet is tartalmazó hajrá a második ellenőrző pontig. Innen egy kis pihenő keretében szemügyre vettük madártávlatból a várost, majd leereszkedtünk az utolsó bő egy órában.

A magunknak eltervezett szintidőn is belül érkeztünk, annak ellenére, hogy vagy két kilométer (félórányi) hátrányt szereztünk magunknak. Ha az nincs, akkor nagyon-nagyon elégedett lennék az idővel, de ez is jó kezdetnek. Ezt kellene jövőre megjavítani. Már elkóválygás nélkül…J

Az útvonalunk érintette a Tiba-kutat, Vár-hegyet, illetve nem a csúcsot, csak a Várkúti túrista házat és az Egedet.

Mivel az időt teljesíteni szerettük volna, bámészkodásra most nem szenteltünk alkalmat.

A Várhegy 669 méter magas, környékéről őskori leletek kerültek elő. A hegy északi oldalában a 18. században márványbánya működött. A túristaház a Várhegy tövében a Kánya patak forrásánál épült. A forrás feletti hegytetőn valaha földvár állt. A Tiba- kút vizet most nem adott, kitérőt ide most nem is tettünk. Nevét Tiba Istvánról kapta, a törökverő huszárkapitányról, aki 1687-ben visszafoglalta a törököktől az egri várat.

A Nagy-Eged a környék szőlőtermesztésének legfőbb színtere, 536 méteres mészkőhegy.

 

 

1 komment


2011.09.22. 20:15 Álompille (törölt)

Bolondóc

Zsigmond uralkodása idején a Vág völgy korlátlan ura volt Stibor vajda. Az ő bolondja volt a legokosabb bolond, Beckó. Az egyik vadászat alkalmával olyan jól elszórakoztatta tréfáival az urat, hogy teljesítette egy kívánságát. A bolond tréfás választ adott, építsenek várat azon a sziklán, ahol éppen ülnek. A vajda teljesítette a kérést, gyorsan haladt a munka, mert bárkit, aki a vár alatt elhaladt tíznapi munkára kötelezett az építkezésnél. Kereskedők, vándorlegények, jobbágyok, nemesek kísérete dolgozott a vár építésén. Amikor felépült, annyira megtetszett Stibor vajdának, hogy kérte Beckót, cseréljék el kárpótlásul egy másik várra. Beckó ráállt a cserére, és még egy zsák aranyat is kapott. Annyit kért még, hogy a vár az Ő nevét viselje. Stibor ezentúl itt lakott, ebben a várban ülték fia lakodalmát is. Tartott a mulatság, amikor kedvenc vadászkutyáját sebesülten vitték elé. A vajda haragjában a szikláról a mélybe vetette a szerencsétlen szolgát. A zuhanó szolga elátkozta a várat és a nagyurat, aki rá se hederített. Egy évvel később a vajda ebéd után elszundikált a várkertben, amikor éles fájdalomra ébredt. Egy kígyó kimarta a szemét. A kíntól őrjöngve rohant, a meredek szikla szélére érve megtántorodott, és lezuhant. Gonosz felesége is elnyerte méltó büntetését. Azóta két holló kering a vár fölött, őrzik a várat, míg kő kövön marad belőle.

A szikla a környékből magányosan meredezik. A falu felé a függőleges sziklafal, a várfal romjaival pazar látványt nyújt. A túlsó oldalon, lankásabb úton lehet felsétálni a romok közé. A régi palota és kápolna falai még ma is élvezetet nyújtanak. Fénykorában az egyik legszebb fekvésű várnak számított. Ablaküregeit, és szomorú csonkjait vörösre festi a lenyugvó nap.

A városka a méltán híres Mednyánszki család fészke volt. Innen származott az 1849-es mártír honvédezredes, és a  festőművész.

A várfalak között jó volt bolondozni…

 

Szólj hozzá!


2011.09.21. 22:19 Álompille (törölt)

Berlin/Brandenburgi kapu

 

A Brandenburgi kapu mindenképpen Berlin jelképe, de talán nemcsak Berliné, hanem az egész Németországé. Több évvel ezelőtt még úgy láttam, hogy előtte kibuggyosodott a fal, és a széles átjárók ellenére is átjárhatatlan volt. A város legszélesebb sugárútja itt évtizedekre mindkét oldalról véget ért.  Most virágládákkal próbálkoznak eltorlaszolni, és a világ végéig megakadályozni az áthaladó forgalmat.

A klasszicista stílusú építmény az Akropolisz bejáratának mintájára épült. A kapu mellett mindkét oldalon egy-egy a kapura merőleges épület áll. Az egykori vámház és őrház. Egykori funkciója a védelem volt, majd a vámhatár a Brandenburgi Alföld és Berlin között.  Az átjárókat dór oszlopok alkotják. A kapu fölött, húsz méter magasan egy gyönyörű szoborcsoport, a vágtató négyes fogat, a Qudriga, a győzelem istennőjével, Nikével. A szobor hajdanán a szabadság jelképe volt, ám amikor Napóleon bevonult Berlinbe, hadizsákmányként magával vitte Párizsba. 1914-ben hozták vissza, azóta a győzelem alteregója lett, akkor egészítették ki egy sassal és kereszttel. A kapu keleti oldalán a Pariser Platz- ami a Quadriga Párizsból való vissza hozatala után kapta a nevét- szélesedik ki. Itt tartottak gyakran katonai ünnepségeket, felvonulásokat, tüntetéseket. A vörös Hadsereg a győzelmi mámoruk jeléül hasonlóan a közeli Reichstaghoz, kitűzték rá a vörös zászlót. 1953-ban 25 munkást lőttek itt agyon, akik a jobb életkörülményekért tüntettek. A fal megléte idején, bár Kelet-Berlinhez tartozott, a fal takarásában állt, az építményt csak a keletnémet határőrök közelíthették meg. A későbbi államelnök, Richard von Weizsäcker találóan jegyezte meg a hidegháború idején:

„Amíg a brandenburgi kapu zárva, addig a német kérdés nyitva marad.“.

1987-ben Ronald Reagan amerikai elnök a következőket mondta egy berlini látogatása során a brandenburgi kapu előtt:

 Mr. Gorbachev, open this gate! Mr. Gorbachev, tear down this wall! (Gorbacsov úr, nyissa ki ezt a kaput! Gorbacsov úr, döntse le ezt a falat!).

28 évvel a fal építése után,1989. december 22-én a brandenburgi kaput 100 000 ünneplő ember jelenlétében újra megnyitották. Tövében nagysikerű koncertet adott a Pink Floyd. Ugyan mit játszhatott a legnagyobb sikerrel?

 

 

Szólj hozzá!


2011.09.20. 22:35 Álompille (törölt)

Berlin/Reichstag

Talán erre vágytam a legjobban Berlinbe utazásom előtt. Nagyon vágytam rá, hogy a földi halandók számára is látható csodát meg láthassam én is. Szerettem volna az ultramodern üvegkupola spirális rámpáján felgyalogolni a csúcsra, hogy onnan föntről, ötven méter magasból lássam a várost. Lehet, hogy nem számítok a földi halandók sorába?

Nagyon elkerülte a figyelmemet, vagyis eszembe se jutott utazás előtt a Reichstag hivatalos honlapját megnézni. Kár érte. Ugyanis a földi halandók nem úgy juthatnak oda fel, hogy beállnak egy sorba, megveszik a belépőjegyüket, és felsétálnak. A földi halandóknak előre meg kell tekinteni a hivatalos honlapot, regisztrálnia kell magukat, és négy nappal a látogatás előtt időpontot választani a látogatáshoz. Na, most ez ellen semmi kifogásom nem lenne, ha  a németek precizitását tudomásul veszem. Rendben, jelentkezzen be egy átlagos földi halandó négy nappal előre, menjen oda pontban a kijelölt időben, és várakozás, sorban állás nélkül nézze meg a kupolát, és a kuplából az üléstermet. De én, mint nem átlagos földi halandó, aki azt sem tudtam még négy nappal azelőtt szinte, hogy Berlinben leszek, miért nem állhattam sorba, vehettem jegyet, és sétálhattam a rámpán akkor, amikor arra vetett az utam? Gondoltam, akkor ott a szállodában neten elintézem. De a berlini programtervezetünk alapján, már nem esett útba sem a Reichstag épülete.

Maga az épület lenyűgöző látvány volt. Már csak azért is, mert „palánk”, fal nélkül ott állt előttem. Tíz év alatt épült fel az egységesített Németország szimbólumaként. Az építkezés költségeit a franciák által fizetett hadisarcból fedezték. Az első világháború után kapta a híressé vált feliratát: „Dem Deutschen Volke”(A német népnek). 1918-ban itt kiáltották ki a köztársaságot. 1933-ban egy máig tisztázatlan gyújtogatás során provokatívan felgyújtották, az épület kupolája porig égett. A gyújtogatással a nácik a kommunistákat gyanúsították meg, hogy hadat üzenhessenek nekik, és kiépítsék a totális diktatúrát. A világháború kitörése miatt az épület helyreálltásának az ötlete sem merült fel. A Reichstag szimbólumává vált a német hatalomnak az egész világon. A Vörös Hadsereg számára is az jelentette a győzelmük jelképét, hogy homlokzatára kitűzhették a vörös zászlót. 1990-ben első alkalommal itt ülésezett az újraegyesített Németország parlamentje. 1995-ben kezdték a felújítási munkálatokat, 1999-ben adták át eredeti szépségében.

A mai német parlamentet Bundestag-ként nevezik, így határolódva el elődjétől. A Reichstag a Német-római Birodalom, és a nácizmus alatt Németország törvényhozó szerve és épülete volt. Ma a "Reichstag" jelenti magát az épületet, a "Bundestag" pedig Németország törvényhozó testületét.

 

 

 

Szólj hozzá!


2011.09.20. 06:03 Álompille (törölt)

Carthago

Bélosz  türoszi király leánya volt Dido, s egy Sychaelus nevű gazdag főniciai nemes felesége lett. Bátyja, Pygmalion azonban, aki apjuk halála után Türosz királya lett, orvul megölette férjét, hogy elvehesse vagyonát. Dido sok honfitársával együtt, akik szintén megelégelték Pygmalion zsarnokságát, hajóra szállt, és Afrika északi partjain várost alapított. Egy korai hagyomány szerint a környék ura, Iarbas először annyi földet ígért neki, amennyit egy ökör bőrével be tud takarni. Dido a bőrt vékony csíkokra hasította, s azzal kerítette körbe azt a dombot, amelyre Karthágó fellegvára épült. Iarbas feleségül akarta venni Didot, de erőszakos közeledése elől a királyné a máglya tüzébe menekült.Egyik legszebb fekvésű város, amit láttam. Itt még máglyán is érdemes meghalni. A római romok között megáll az idő. Nem is megáll. Visszarepül. A pun kikötőben hallani vélem az elefántok dübörgését. Hátranézek. Képzeletemben Hannibál áll mögöttem, minden idők egyik legnagyobb hadvezére. A fényes utakon fekete felhők tornyosultak. A pun seregek?A harmadik pun háború után lerombolták, sóval hintették be a várost. A só ellenére él és tündököl.

1 komment


2011.09.17. 07:26 Álompille (törölt)

Berlin/Dóm

A múzeumszigetre haladva utunkba akadt Berlin dómja. Hatalmas, monumentális épület. Már több száz évvel ezelőtt is templom állt ezen a helyen, eredetileg domonkos rendi templom. A 18. század közepén épült, és evangélikus templommá alakították. Már akkor a Hohenzollerek temetkezéséül szolgált, ma is közel száz szarkofág látható.  Kicsit fura volt, a kriptából, a csendből és szomorúságból a shopon keresztül távozni a dómból. A 19. században klasszicista stílusban átépítették, Ezt a 20. század elején teljesen lebontották, majd a ma is látható formát építették fel. A világháborúban súlyosan megsérült, csak a kilencvenes években állították helyre.

A dóm lenyűgözött méreteivel. A béke uralkodott a hatalmas kupola alatt. Imámat meghallgatja-e valaki? Elérnek-e könnyeim?

 

1 komment


2011.09.13. 19:57 Álompille (törölt)

Potsdam/Cecilienhof

A potsdami kastélyegyüttes legújabb tagja. A XX. század elején épült a koronahercegi pár részére angol Tudor stílusban. 1945 augusztusában itt zajlott a háromhatalmi potsdami konferencia Truman, Churchill és Sztálin között. A francia elnököt nem hívták meg. Itt határoztak többek között Európa jövőjéről, itt határoztak Németország demilitarizációjáról, itt határoztak a vesztes országok büntetéséről, itt hoztak döntéseket, amik máig meghatározzák sorsunkat. Truman itt kapta a hírt az atombomba elkészültéről. Láthattuk a három méteres átmérőjű tárgyalóasztalt, a konferencia színhelyét, a tollat, amivel aláírták a megállapodást. Láthattuk a z elnökök lakó és dolgozószobáit, a több ezer kötetes könyvtárat.

Szólj hozzá!


2011.09.12. 20:07 Álompille (törölt)

Bécs/Belvedere

Savoyai Jenő, korának legnagyobb hadvezérének (ő űzte ki a törököket az országból)  nyári rezidenciája volt, jelentéséhez híven magaslaton épült. Az egykor szőlőhegyen épült kastély főleg reprezentatív célokra készült. Amikor először ott jártam, szinte annyi idős voltam, mint akivel legutóbb ott jártam. Még halványan emlékeztem, hogy jutunk oda, akkor már elvesztettük a térképet a Kärtner egyik kávéházának teraszán egy kis wiener melange élvezése közben. Útitársam, mint aki világéletében ott lakott volna, célirányosan odatartott, tudván mikor melyik sarkon merre forduljunk. A két kastély között pazar park csábít andalgásra, szökőkutakkal, allegórikus szobrokkal díszített hűs allékkal. A felső kastélyban, a márványteremben írták alá a tengelyhatalmak képviselői a revizionista szemléletű bécsi döntéseket, az államszerződést, és az érvénybe nem lépett  SALT-2 megállapodást Carter és Brezsnyev a hidegháború fegyverkezéscsökkentéséről.

Jelenleg a kastélyban képtár működik, egyik jelentős gyűjteménye a barokk kiválóságai, és a számunkra csodákat mutató a világ legnagyobb Klimt gyűjteménye. A kastélyban található képtár szinte a világ első nyilvánosan látogatható gyűjteményévé vált. Renoir, Monet, Van Gogh képei mellet mindenképpen a fénypont mégis a Csók, Judit, Beethoven fríz. Első alkalommal nem emlékszem Klimt Csókjára. Csak máséra. A szecessziós remekművei ámulatba ejtettek. Akkor alig egy hete látta a Csók 3D-s megoldását Rodintól Párizsban. Már az is elkápráztatta. Rettenetesen tetszett ott a kortárs, bár inkább az expresszionista hatásokat véltem látni Kokoshka képein. Bár akkor is azok a képek fejezték ki a lelkem világát. Klimt pedig az álmokat, vágyakat jelentették számomra, a képen felfedezhető hevült szexuális töltet láttán. A Csók képtől alig lehetett elvonszolni minket. A kis miniatűr kép itt áll az asztalomon, zavarba hozva a hozzám betévedőket. A kép a szerelem oltárképe. A két figura szögletesen kapcsolódik össze. A nő térdel, a férfi olyan, mintha állna. A férfi feje úgy mered a nő feje felé, mint egy fallosz. A ruházaton fel lehet fedezni a női méhet és a férfi nemi szervét. Térbeli bizonytalanságba helyezi a párt, mintha egy szakadék szélén állnának. A férfi ruhája szögletes mintákkal teli. Képein érdekes módon a nő kibontott vörös hajzuhataga a visszatérő motívum, erotikát sugározva. A szereplők ruháin a visszatérő motívum a férfi és női ivarsejtek ornamentikája.

Múzeum után bevágtuk magunkat az éjszakai életbe, hajnalig tomboltunk. Megjegyezte, hogy milyen furcsa vagyok. Mintha eszeveszetten keresnék valamit, amit elvesztettem. ;$ Kamaszkorom legszebb nyarát…

 

Szólj hozzá!


2011.09.11. 11:26 Álompille (törölt)

Berlin/Unter den Linden-->Tiergarten

Az Unter den Linden Berlin egyik legmeghatározóbb utcája. Hajdanán a császári palotát kötötte össze a vadászkastélytól az erdőn át. Ez az egykori erdő ma a város legnagyobb parkja. A Tiergarten. Az utcát évszázadok alatt diófákkal és hársakkal ültették tele, innen ered a neve. 1653-ban ezeket kivágták, hogy kiszélesítsék az utat, majd kétszáz év múlva újraültették hársakkal. III. Frigyes császár ezen az úton haladt végig lova hátán a császárrá koronázási ceremóniájára. Miután a város az ország fővárosa lett, mindinkább a város gazdasági és politikai élet központjává vált. Sorra épültek itt a paloták, közintézmények. A II. világháború nem kímélte. Jelenleg hatalmas felújítások folynak, a palánkbarikádoktól és a darvaktól -na jó daruktól-jelenleg nem érezhető az az életérzés, amit érezni kellene itt. A kettéosztott városban a keleti részhez került, a nagy politikai, hadi felvonulások színtere volt. Az utca kellős közepén áll II. Frigyes császár majd hatméteres lovas szobra. Maga a szobor egy tizenhárom méteres talapzaton magasodik. A szobrot a világháború alatt befalazták, így sértetlen maradt. Az NDK-s időkben az egykori uralkodót a feudalizmus csökevényének tartották, így elszállították, csak 1980-ban került ide vissza.

Az Unter den Lindenről a Brandenburgi kapun át jutunk el az egykori Nyugat-Berlinbe, és az ott maradt hatalmas parkba.

Berlin talán a világ egyetlen városa, amelynek közepén egy hatalmas erdő található. Régen ez a terület már a városkapun túl terült el. Neve ellentétben a jelentésével, nem állatkert, arra utal inkább, hogy vadászatra váró állatvilág várta itt az uralkodókat. Bár a park egy része az állatkert, ami Zoologische Garten néven ismert. A park nagy része megsemmisült a világháborúban, így nagyon régi fákat nem találhatunk itt. Ami meg is maradt, azokat kivágták tűzifának. Az újra parkosítás 1949-ben történt. A parkban tavak, mezők, kávézók alkalmasak a pihenésre. Néha török családok ökörsütést is rendeznek a nagy pereputty részére itt. A park közepén magasodik a győzelmi oszlop, a Siegenssäule. Az oszlop tetején álló angyal, Victoria, a győzelem istennőjének szobra a poroszok győzelmét hirdeti az osztrákok, franciák, dánok fölött. Az aranyozott borítást háborús zsákmányból finanszírozták. A szobor 67 méter magas, eredetileg a Reichstag előtti téren állították fel. A Tiergarten számomra egyik legérdekesebb sétánya volt, ahol Európa különböző városainak egykori gázlámpája között sétálhattunk.

 

Szólj hozzá!


2011.09.10. 07:51 Álompille (törölt)

Herceg Novi

A város fekvése a kotori öböl bejáratánál, a nyílt tengernél van. Herceg Noviban a látnivalók a várfallal körülvett Óvárosban találhatók. Az őrtornyok és városkapuk kellemes látványt nyújtanak, de a hangulat elenyésző Kotorhoz képest. A velenceiek által épített Citadella földrengés sújtotta romjai a tengerbe nyúlnak . A városra az egyik legszebb kilátás a főtérről, a Belavista-ról nyílik. A tér közepén egy nagyon hangulatos kútnál tudtuk hűsíteni magunkat, a kávézás során szemre vettük, hogy milyen érdekes a templom tornya, amely külön, a tér sarkában magasodik. Egy térrel arrébb egy mecsetet átalakítva, ortodox ikonosztázban élvezkedhettünk. Szemet gyönyörködtetőbb, mint a miénk. A házak között beékelve, egy törökök által épített bástyaszerű óratorony mutatja az idő rohanását. Akkor már órával nem mértem az időt. A leglátványosabb attrakció a spanyol erőd, amit a törököket kiűző spanyolok építettek. Ez a spanyol uralom csupán egy évig tartott. A Véres tornyot börtönnek használták, éppen akkor szabadtéri előadásra próbáltak. Innen valóban gyönyörű a kilátás a tengerre, ameddig a szem ellát, és az öbölre. A város volt a kedvenc üdülőhelye Titónak.

Pár héttel előtte hallottam egy résztvevőtől, hogy az év elején nagy rendezvényként tartják a mimóza fesztivált. Fénypontja a mimózák begyűjtése. 

 A rendezvény mottója:

Ha kő vagy, légy mágnes;

ha növény vagy, légy mimóza;

ha ember vagy, légy szerelem

(Victor Hugo)

 

Herceg Novi a vízilabda egyik fellegvára is. Evidens volt, hogy az uszodaturizmus keretében az uszodát is megkeressük. Igen ám, de elhagytuk Dumbót, a társaságunk egyharmada őt kereste meg a parkolás adta lehetőségek között egy lakótelepen. Mi addig a vízi fellegvárat fedeztük fel.

 

Szólj hozzá!


2011.09.09. 07:05 Álompille (törölt)

Berlin/TV torony

Amikor 1969-ben átadták a 365 méter magas tornyot, Európa második legmagasabb épületévé vált. A helyiek csak fogpiszkálónak, vagy telespárgának hívják. Kitekeredett nyakkal nézzük lentről a felfújható labdának látszó üveggömb kilátót, ami 20 percenként körbeforog. Már nem volt végtelen kígyózó sor, hogy a villámsebes lift felrepítsen a magasba. Madártávlatból láthatjuk a nem sokkal hamarabb lent megismert várost. Az eddig megcsodált épületek terepasztalszerűvé válnak. A folyó kék selyemszalagnak tűnve bukkan itt-ott elő. Az Unter den Linden magas hársai parányi hangyáknak árnyat adó bokornak látszanak. Tiszta időben 40 km-re is ellátni. De akik építették, olyan messzire nem akartak. Csak belátni a másik, fallal körbevett városba, és annak titkaiba. Gondolkoztak a lebontásán. A nap messziről jól látható kereszt alakban csillan meg a gömbön. Ez kínos volt az ateista NDK vezetésének. A pápa bosszújának tekintették az égi jelet. Egyes hírek szerint a Stasi gondolkodott fényvisszaverő tükröket felállítani a földön, amelyekkel a keresztet eltüntethették volna. Maga a torony a kettéosztott Berlinben lehallgatóbázisként működött.

Szólj hozzá!


2011.09.08. 06:36 Álompille (törölt)

Barcelona/Rambla

A Rambla fogalom Barcelonában. A Catalunya térről vezet a kikötőig, a város egyik jelképévé vált Kolumbusz szoborig. A tér alatti közlekedési csomópontra érkeztünk vonattal, a felszínen mindent elsöprő a nyüzsgés. Az igazi dolce vita tombol.   Legendássá vált kávézója, a Zürich kávéház a helyiek randevú helye. Tombol a szenvedély a téren. A korzót végig virágárusok, utcazenészek, színészek forgataga teszi szívbezáróvá. Állítólag Casas, az első spanyol impresszionista festő is egy csinos virágárus lányban szemelte ki legkedvesebb múzsáját. Ki lehetne űzni a világból a vásárlással, de a Boquera-t még nekem is át kell élnem. A város legnagyobb, legnevesebb vásárcsarnoka, magas mennyezetű acélvázas hangár. Gaudi után kicsit az épület lehangoló. A gyümölcsök és zöldségek valószerűtlen méretei, illatai, a tenger sós illata, a piaci lárma, mégis kellemes hellyé emeli. A kikötőig gazdag paloták, az Opera mellett haladunk pálmafák árnyékában. A 60 méteres oszlopon álló szobrot az 1888-as világkiállítás számára állították. Kolumbusz mutat a biztató jövő, az új világ felé....

Szólj hozzá!


2011.09.06. 22:03 Álompille (törölt)

Ipolytarnóc

Dinó őrület söpört végig. Akkor nálunk is. Nem volt kérdés, hogy irány Ipolytarnóc az ősmaradványok megtekintése. Egy nagyon színvonalas geológiai tanösvényen ismerhettük meg a múlt emlékeit. Amik sokkal régebbiek, mint az átlagos régi látnivalók. 23 millió évvel ezelőtt trópusi tenger hullámzott ezen a vidéken. Miután visszahúzódott, kanyargó folyam szelte át a szárazzá vált területet. Az ősfolyó partját pálmákkal dús dzsungel övezte. A trópusi esőerdő állatai szomjukat oltva hátrahagyták nekünk lábnyomaikat az iszapban. Láthattuk az ősvilági strand megannyi lábnyomát. Ősorrszarvú, ragadozók, madarak lábának nyomait, férgek csúszását. Érdekes volt, hogy az eső nyomai is tisztán láthatók, az esőcseppek megkövesedett nyomai, valamint egy orrszarvúbébi csúszása, és hullámfodrok is megfigyelhetők. 20 millió évvel ezelőtt vulkánkitörés rázta meg a tájat, forrón hömpölygő vulkáni anyag temette be a gigantikus méretű fákat. Az ősvilági Pompeii eltemetett kincsei cápafogak, kövesedett fák, levéllenyomatok, ősállatok lábnyomai tárulnak fel. Számtalan levéllenyomat, megkövesedett fa kísérte utunkat. Talán legérdekesebb a kőhídként funkcionáló árkon átívelő óriásfenyő volt. A vulkánkitörés nyomaira a megpörkölődött maradványok emlékeztetnek. Az emlékek óvására is törekedtek. Védőépületben láthattuk az emlékek nagy részét. Feledhetetlen utazás volt az emberi ésszel fel nem fogható mértékű múltba.

 

Szólj hozzá!


2011.09.05. 21:05 Álompille (törölt)

Berlin/Olimpiai stadion

A stadiont az 1936-os olimpiára építették. Németország második legnagyobb stadionja, 75 ezer ember befogadására képes. Az épület a nemzeti szocialista építészet jegyeit viselte magán, ezért a 2006-os világbajnokságra átépítették. A nézőteret befedték. A helyszínen erdetileg két stadion ált, amit még eredetileg az első világháború miatt elmaradt 1916-os olimpiára építettek. A stadion a  világháborúban alig szenvedett károkat, annak ellenére, hogy 1945 májusában kemény harc folyt a birtoklásáért a németek és a Vörös Hadsereg között. A harcok során 2000-en haltak meg a Hitlerjugend tagjai közül. 1936-ban Hitler gyújtotta meg az olimpiai lángot, ami az előző antwerpeni olimpián szerepelt először, viszont itt, Berlinben előzte meg a láng körútja. Az olimpia egyik legbizarabb, legemlékezetesebb eseménye Jesse Owens négy aranyérme volt. Bizarr, az árja szemléletű országban, hogy egy egykori néger rabszolga unokája sztárra váljon. Magyarország a harmadik helyen végzett az éremtáblázatban. Itt nyert bajnoki aranyérmet a kardcsapatunk, Elek Ilona, Csák Ibolya, Harangi Imre. A stadion melletti uszodában is születtek magyar sikerek. Csik Ferencnek, és a Komjádi Béla által felkészített vízilabdacsapat nyakába akasztottak aranyérmet. Az uszodában történt egy érdekes eset. Senff úgy lett győztes 100 méter hátúszásban, hogy szabálytalanul fordult, de meghallotta a bíró sípszavát, amivel kizárták volna  a versenyből. Visszaúszott, szabályosan fordult, és 10 méter többletúszással is megnyerte a döntőt.

Mi a Hertha-Stuttgart szinte teltházas mérkőzésen élhettünk át egy igazi futballhangulatot. Feledhetetlen élmény volt, bár a játék üteme hagyott némi kivetnivalót, mégis szívünkhöz nőtt a berlini csapat. Ha ezentúl meghallom Rod Stewart számát, mindig ez az éjszaka fog eszembe jutni. Az ellenfél Stuttgart csapatában nagy tapsot kapott tőlünk Hajnal Tamás. Kicsit már elszontyolodtunk, hogy gól nélküli döntetlen lesz az eredmény, de a 89. percben mindenki nagy örömére megszületett a hazai gól. Hatalmas fieszta vette kezdetét. Több, mint 53 ezren voltunk, mégis a hazautazás a tömegközlekedési eszközökön zavartalanul, forró hangulatban lett lebonyolítva.

1 komment


2011.09.04. 19:05 Álompille (törölt)

Tisza-tó/Poroszló

A Tisza-tó Magyarország legnagyobb mesterséges tava. 1973-ban fogtak hozzá  a létrehozásához. A Kiskörénél megépített duzzasztógáttal a Tisza áradását próbálták szabályozni.

Poroszló ősi település a Tisza partján. Már Anonymus is említést tesz arról, hogy Árpád honfoglaló seregei itt, a poroszlói Földvár alatt táboroztak. A község 1445-ben mezővárosi rangot kapott.

A török időkben elpusztult a község monostora, elbontották az Árpád-kori templomot, utóbbi helyett viszont később megépült a ma is használt és megcsodálható református  és katolikus templom.

A község egyik legfőbb vonzereje a 127 km 2-es Tisza-tó, amely a vízi sportokra, strandolásra, vízitúrázra kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújt. A Tisza-tavi Madárrezervátum, mely a Világörökség része, a kikötőkből szervezett túrákon keresztül látogatható, megfigyelhető a ritkaságszámba menő túzokkolónia.
 

Az Ökoturisztikai tanösvény a Tisza-tó élővilágának megismerését teszi könnyedebbé. A  pallóutas tanösvény két madárvárta és egy 8 méter magas torony környezetében nyújt feledhetetlen élményt és látványt.
Ezen rezervátumokba sok esetben az év egy szakaszában, de nemegyszer egész évben tilos belépni - vagy beevezni. A tó kiemelt természeti értékeket őrző területeinek jelentős részén nem szabad belső égésű csónakmotorokat használni, így ezeket a csodás helyeket a kenusok és a gémek uralják!

A Tisza-tó jelenlegi területe mindig is vízjárta, lápos, mocsaras vidék volt. A folyó holtágai mellett kubikgödrök, vízmosások  tarkították, itt kacskaringózott a Tiszából kiváló, s annak mellékágaként 30 kilométeren át, Sarud és Tiszanána alatt tekergő Kis-Tisza is. Ezek mellett rengeteg ér, patak, csatorna, állandó vagy ideiglenes vízmosás vezette ide a Hevesi sík és Borsodi mezőség vizeit.

A Tó  partvidékének legfőbb vízi útvonala a Kis-Tisza, mely bár a Tisza-tó része, furcsamód mégis folyik…ha nem is gyorsan, de észrevehetően. Kis-Tisza a Tisza 20-25 méter széles mellékágaként a Tisza-tó feltöltése előtt is létezett. Vize jóval mélyebb mint a Tó többi része, két partját nádas övezi, melyekből lépten-nyomon felröppen egy-egy szürke-, vagy vörös gém, kis kócsag, bakcsó, vagy réce.
 

Óhalász település kb. 150 évvel ezelőttig állt a Tisza partján, az Öreg rét szomszédságában. A Tisza évente kétszer kiöntötte az itt élő, főként halászattal foglalkozó jobbágyokat, akik korai feljegyzések szerint már az Árpádok idején is szolgáltattak halat az időszakosan itt székelő fejedelmi udvartartásnak. A földművelés és az állattartás is igen nehéz, keserves és kevés eredménnyel járó munka volt a mocsaras, nehezen járható területen. Az óhalásziak igazi katasztrófáját egy áradás jelentette, ami után csak három lakható ház maradt. Ezért 1877 végén úgy döntöttek, elköltöztetik a lakosokat.

A falu Lőrinc püspök birtoka volt, aki megelégelve a folyó állandó kártételét Újlőrincfalva néven új települést alapított  Poroszló és Sarud között, és ide telepítette át az óhalásziakat. Az egykori falura már szinte csak egy-egy név emlékeztet, 'Óhalászi holtág',  'Óhalászi medence', bár a Kilátó mögötti területen, melyet Óhalászi Temetőnek neveznek, még mindig lehet találni a bozótosban-nádasban egy-egy fejfát. Szintén áll még az 1848-49. évi szabadságharc emlékét őrző kereszt, némán őrizve az idővel porrá lett település helyét is. Az Óhalászi Holt-Tisza sokak szerint a Tisza-tó legszebb helye. Hatalmas, százados fák övezik, a vize kristálytiszta, nagyon mély, és furcsamód szinte feketének tűnik. Itt található a tó egyik legkiterjedtebb tavirózsa telepe.

Nagyon izgalmas több órás vizitúrát tettünk ezen a mesés tavirózsás, nádasokkal benőtt vizi mesevilágban. A túra után a rendkívül színvonalas Öreg pákász étteremben ettünk, ami sajnos látogatásunk után egy héten belül, amíg Berlinben voltunk, a lángok martalékává vált.

 

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása