Ahol a szél zúg és a nap nevet

Bolyongások térben és időben

Friss topikok

  • meridián: Kalandos úton a híres drinai hídhoz. (2012.01.19. 15:05) Mokra Gora
  • meridián: Tárnák mélyén szörnyek, gnómok és "bányarém" is. (2012.01.16. 17:06) Wieliczka
  • meridián: Legészakibb török vár, bús legendája. (2011.12.18. 12:59) Fülek
  • meridián: Fata szomorú és végzetes napja. (2011.12.05. 07:37) Visegrad
  • meridián: Minden változik - az élet véges - csak a híd örök, s alatta a gyors vizű folyó. (2011.12.05. 07:27) Visegrad

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Címkék

2011.07.29. 07:03 Álompille (törölt)

Camelot

Ritkán nézünk a tévében filmet, egyik este mégis ezt tettük, és közben mesélt, mesélt Cornwallról, Tintagelről, az Atlanti óceán parti városról, ahol Artúr feltételezett vára Camelot maradványai, falai láthatók. Én pedig sóvárogtam a végtelennek tűnő óceán és a lovag után. A városka érdekessége még a templom, amelynek nagy könyvében az elvetéltek és halva születettek nevei szerepelnek. Nem lapozott bele, pedig…

Geológialag is említésre méltó a szikla fala, amely devoni pala. Ettől, és a magas ón tartalmú sós víztől olyan hihetetlen türkizkék az óceán vize. Már csak pár km választotta el a Land’s Endtől, napokig semmi életjelt nem kaptam felőle. A telefon töltöttségével spórolni kellett, a töltő nem volt kompatibilis a konnektorral.  A képeket nézve az esőfüggöny, pára még sejtelmesebbé ködösítette az egykor száztornyú legendás várat.
 A legendás Artúr király az 5-6. századi Britanniában élt, amikor a legendák szájhagyomány, nem írásos alakban terjedtek. A kelta eredetű mítoszokat jóval később, csak a 12. században gyűjtötték össze.

Artúr jó nevelést kapott, de csak tizenhat évesen tudta meg, ki ő valójában, hogy királyi  vér csordogált ereiben, miután nevelője Merlin megmutatta neki a híres Excalibur-t. Ezt a mágikus kardot korábban a nagy varázsló szúrta be a temetőben lévő márványtáblára helyezett üllőbe, hogy azt csak Britannia vér szerinti királya húzhatja ki onnan. Sokan megpróbálták, azonban csak Artúrnak sikerült, bizonyítva ezzel királyi származását. Avalon városában az ott élő tündérek jóslata szerint, ő lesz majd a legkiválóbb lovag és legnagyszerűbb uralkodó, aki valaha is élt. Az Excaliburnak különleges jelentősége volt, a belőle sugárzó ragyogó fény teljesen elvakította az ellenség szemét.
Nevelője, majd tanácsadója Merlin, az okkult tudományok mestere volt, aki a legenda szerint egy tenger mélyén lévő palotában élt. Részt vett a Kerekasztal létrehozásában, állítólag ő építette Stonehenge kőköreit is. Képes volt önmagát eltüntetni, majd a semmiből előteremteni, különböző alakokat tudott magára venni, ezért az általa birtokolt erő miatt azt híresztelték, hogy az ördög fia. Egy barlangban lelte halálát.
Artúr egy hosszan tartó polgárháborúban szilárdította meg hatalmát, majd Camelot várában gyűjtötte össze leghűségesebb lovagjait, hogy körbe ülhessék a Kerekasztalt. Merlin beszédében megtiltotta nekik a gyilkolást, a kegyetlenséget, arra buzdította a harcosokat, vessék meg a hazaárulást és mindenfajta becstelenséget, tartózkodjanak a hazugságoktól, és kíméljék a kegyelemért esdeklőket. Ezután a lovagok egy csoportja útra kelt, hogy megkeresse a Szent Grált.
Artúr Camelotba hozta kedvesét, a szép Ginevrát, hogy feleségül vehesse őt, de az addig eszményképként tisztelt Lancelot lovag hamar elcsavarta a fejét. A gonosz boszorkány Morgana fia, Artúr unokaöccse Mordred leplezte le a két szerelmest. A király kénytelen volt máglyahalálra ítélni feleségét, ám Lancelot megmentette a királynőt, meg sem álltak Franciaországig. Artúr seregével üldözőbe vette őket. Ezt kihasználva Mordred magához ragadta a hatalmat, melynek 518 körül öldöklő háború vetett véget. Ebben a véres csatában a két vezér egymással is megütközött, mindketten halálos sebet ejtettek a másikon. A haldokló királyt azonnal egy fekete bárkába fektették, amit sötét ruhás tündérek a nagy ködben Avalonba repítettek. A tündérszigeten aztán kelta hagyomány szerint felgyógyították Artúr holttestét, aki visszatérhetett földjére, hogy megteremtse a békét. Bárhol is nyugodjék ma Artúr király, a jóslat úgy szól: csak addig alszik, amíg népének szüksége nem lesz rá. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://rtzu.blog.hu/api/trackback/id/tr813108675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása