Ahol a szél zúg és a nap nevet

Bolyongások térben és időben

Friss topikok

  • meridián: Kalandos úton a híres drinai hídhoz. (2012.01.19. 15:05) Mokra Gora
  • meridián: Tárnák mélyén szörnyek, gnómok és "bányarém" is. (2012.01.16. 17:06) Wieliczka
  • meridián: Legészakibb török vár, bús legendája. (2011.12.18. 12:59) Fülek
  • meridián: Fata szomorú és végzetes napja. (2011.12.05. 07:37) Visegrad
  • meridián: Minden változik - az élet véges - csak a híd örök, s alatta a gyors vizű folyó. (2011.12.05. 07:27) Visegrad

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Címkék

2011.10.24. 12:32 Álompille (törölt)

Sousse

 Sousse-t a Sahel gyöngyének is nevezik. Nem véletlenül. Hihetetlen harmóniában van itt a múlt és a jelen. És a jövő. Amibe remélhetőleg a nyugati civilizáció nem tapos bele otrombán. Próbálkozások voltak. Próbálják ráerőltetni egy ősi kultúrára, vallásra a kereszténységet. Karácsonyi díszbe öltözetet pálmafák, Santa Claus tevén.

Észak-Afrika egyik legősibb városa, főniciai tengerészek alapították az ie.-i 9. században. Hannibál itt készült fel Scipio ellen. A történelem folyamán folyamatosan a viszályzónák központja volt, többször földig rombolták, de mindig ujjá tudott épülni. A vallási nézetek is sokszor váltották egymást

A város legértékesebb látnivalói a Medinában találhatók, ami óvárost jelent. Itt is a leglátványosabb a Nagymecset. 851-ben alapította az éppen akkor uralkodó emír. Érdekessége, hogy minaret nem tartozik hozzá, ehelyett a fal tetején lévő pavilonból hívták imára a hívőket. A hitetlenek az előudvarba még beléphettek, de onnan tovább egy lépést sem tehettek.

 

A legenda szerint, amikor Mohamed Jeruzsálemből az égbe emelkedett, hogy megnézze az öröklét kertjeit, napi ötven imát parancsolt népére. A próféta ezt elpanaszolta Mózesnek, aki visszaküldte, mert ennyit nem bír el a nép, és huszonötre csökkentette. A zsidók prófétája ezt is sokallta. Ezután Allah ajánlattal állt elő. Ötvennel kezdtük, tegyük hát ötre, de többé nem változtat a szaván. Így maradt a mai napig az öt ima. Ezt a napi öt imára hívást, amit a minaretből a müezzin énekelt minden alkalommal varázslatosan éltük át. Reggel ere a hívó szóra ébredni ismételhetetlen. Egyszer még váratlanul a sors megajándékozott ilyen ébresztővel.

 

A mecsettel szemben van a ribat. Ez egy vallásos funkciójú, kardforgató férfiak őrhelyeként szolgáló erőd volt. A hit harcosai éltek itt, szigorú katonai fegyelemben innen vezették hitbéli harcaikat, akár Marokkóig. A ribat zarándokhely is volt, s falai befogadták a szenvedő és oltalmat kereső menekülteket. Csak ebben az esetben léphette át nő a küszöbét. Lényegében a keresztény kolostorok szerepével azonosítható. A tornyából kémlelték a tengerpartot, mikor jelenik meg az ellenség. Ezek a ribatok jelző kapcsolatban álltak egymással. Az őrtoronyból a panoráma lenyűgöző, de szemünket mégis a tiltott világ érdekelte, beláthattunk a  mecset udvarába. Az udvara galériás, a cellák ablaktalanok itt laktak a lovagszerzetesek. Itt található Afrika legrégibb imaterme is. A medina fölé magasodik a kasbah, ami a várost védő erőd volt. A város híres mozaikjáról, aminek egyik leghíresebb felirata: „ His inclusus vitam perdit” Aki itt reked, életét veszti.

A város igazi ezeregyéjszakai varázsát adja a piac. Elképesztően nagy a nyüzsgés, Ez valójában zsibvásár, állat és zöldségpiac is egyben. A hangzavar óriási, nagyban megy az alku, ami nekünk nagyon idegen, de muszáj részt venni benne. Az árusok sértésnek veszik, ha nem állunk alkuba velük.

 

 

 

 

 

.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://rtzu.blog.hu/api/trackback/id/tr373322922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meridián 2011.10.25. 13:49:03

Hihetetlen harmónia, legendabéli öt ima és az Ezeregyéjszaka varázsa a piacon.
süti beállítások módosítása