Ahol a szél zúg és a nap nevet

Bolyongások térben és időben

Friss topikok

  • meridián: Kalandos úton a híres drinai hídhoz. (2012.01.19. 15:05) Mokra Gora
  • meridián: Tárnák mélyén szörnyek, gnómok és "bányarém" is. (2012.01.16. 17:06) Wieliczka
  • meridián: Legészakibb török vár, bús legendája. (2011.12.18. 12:59) Fülek
  • meridián: Fata szomorú és végzetes napja. (2011.12.05. 07:37) Visegrad
  • meridián: Minden változik - az élet véges - csak a híd örök, s alatta a gyors vizű folyó. (2011.12.05. 07:27) Visegrad

Naptár

július 2011
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív > >> 
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

2011.07.28. 22:17 Álompille (törölt)

Rezi

Pethő Gábor Tátika várurának lányának, mire felnőtt, lebénult a lába. Egy meghűlés után nem tudta többé mozgatni lábát. Ezt nem tudta senki, csak Rezi várának ura, Sándor, aki a legjobb barátjának a fia volt. De őt sem akarta beengedni lányához, a szomorú feketeszemű aranyszőke Klárikához, csak miután bevallotta, hogy évek óta szerelmes belé. Egy badacsonyi szüreti bálon szerettek egymásba. A látogatás óta azon törte a fejét a fiú, hogy segíthetne Klárin. Egyszer egy cigányasszony került az útjába, aki azt mondta, Keszthelyen túl vagy egy tó, amelynek vize minden nyavalyát meggyógyít. Kezében csodálatos szirmú fehér virágok voltak, amilyet még nem látott. A cigányasszony elvitte Sándort a titokzatos tóhoz, amit áthatolhatatlan sűrű köd tett még sejtelmesebbé. A levegőnek nehéz, kénes szaga volt, a cigányasszony forró iszapot merített, megmutatta miként kell vele gyógyítani a mozdulatlan lábat. A víz, a hévízi tó vize valóban csodát tett, négy hét múlva már a saját lábán ment fel a vár emeletére Klárika kisasszony. S nem volt már akadálya sem, hogy megtartsák az esküvőt.

A vár az országos kéktúra útvonalának egyik pontja, egy 427 méteres meredek hegy tetején. A romokról nagyon szép a kilátás a Balaton felvidékre, a Keszthelyi öbölre, a fák lombjai között a szomszédos Tátika várára. A vár alatti hegy oldalában található barlangok nyílásából tört fel először a hévízi tó vize.

Érdekesnek találtuk ugyan, hogy minden rezi várúrfit Sándornak hívtak, és mind egy szomszédvár, Tátika várkisasszonyát szerette...:-O

Szólj hozzá!


2011.07.28. 21:49 Álompille (törölt)

Tátika

Hazai egyik szerelmem a Balaton-felvidék a váraival. Egyik legkedvesebb helyünk Tátika volt.

A vár úrnője Czudar Judit volt, egy szép özvegy, aki Szentgróton vigadozott abban a reményben, hogy talál magának egy férfit, aki megédesíti a bús özvegységét. Mostohalánya a szép várkisasszony, Szánthó Manci beleszeretett Rezy Sándorba, aki viszont szerette, el is jegyezték egymást, amikor hadba szólították. Zsigmond király szolgálatába került, ám a csapodár Borbála királyné szemet vetett rá.

Judit egy cseh deáknak ígérte kezét, ha az mostohalányát, a mindig szép és kedves Mancit megöli. Karácsonykor Judit rávette Mancit, hogy egy közeli meredek sziklán álló kápolna menjenek imádkozni. Valamikor egy Lázár nevű remete élt ott, de Judit megölette. Azóta kísértett a szelleme, legalábbis a gyilkosai ezt állították. Pongrác, a szolga előre ment, hogy majd a kápolnában remetének öltözve a lány gyilkosa legyen. Hirtelen elé toppant egy olyan alak, mint Lázár, és Pongrác ijedtében minden bűnös tervét bevallotta a kísértetnek. A remete bezárta őt, és ő maga elvonult a kápolna egyik szegletébe. Amikor Judit és a deák megjelent, a remete, aki valójában Rezy Sándor volt, a szikláról a mélybe lökte a gyilkosságra készülőket. Az ájult lányt a vár kapujáig ölben vitte. A lány megmentőjéről azt hitte, hogy gyilkos, de Sándor elmondta neki, mi az igazság.

Sándor és Pongrác Rómába zarándokolt, hogy bűneikért vezekeljenek. Mire visszatért, Manci a veszprémi kolostor apácája lett. Sándor egy törökök elleni csatában lelte halálát, Pongrác valódi remete lett a Bakonyban.

A vár egy 413 méteres bazalthegyen omladozik, ma már csak elenyésző romja látható, a palota egyik fala még mászható is. Árnyas meredek ősbükkös felvezető úton értük el a várat, a kilátás azonban mindenért kárpótolt.

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása