Ahol a szél zúg és a nap nevet

Bolyongások térben és időben

Friss topikok

  • meridián: Kalandos úton a híres drinai hídhoz. (2012.01.19. 15:05) Mokra Gora
  • meridián: Tárnák mélyén szörnyek, gnómok és "bányarém" is. (2012.01.16. 17:06) Wieliczka
  • meridián: Legészakibb török vár, bús legendája. (2011.12.18. 12:59) Fülek
  • meridián: Fata szomorú és végzetes napja. (2011.12.05. 07:37) Visegrad
  • meridián: Minden változik - az élet véges - csak a híd örök, s alatta a gyors vizű folyó. (2011.12.05. 07:27) Visegrad

Naptár

2011
<<  >>
jan feb már ápr
máj jún júl aug
sze okt nov dec

Címkék

2011.10.09. 13:25 Álompille (törölt)

Csókakő

Amikor Zsigmond király fegyverbe hívta a nemeseket, mindenki eleget tett az uralkodó parancsának, csak testvér, Berkész István és Balázs nem Somogy megyéből. A megye ispánja hiába kerestette őket. A királyi táborba érve elcsodálkozott, amikor a király elismerően szorította meg a kezét, hogy az ő megyéje az egyetlen, amelyből mindenki eljött. Hitetlenkedve hallgatta az ispán, de amikor a király név szerint is ellenőrizte a hadat, bebizonyosodott, hogy köztük van a két testvér is. Az ispán visszaküldte apródját, ellenőrizze, nincs-e turpisság a dologban. Az apród azzal a hírrel jött vissza, hogy bizony a két fivér még mindig otthon bujkál. A király áskálódásnak vélte az ispán hírét, hiszen a két Berkész ott volt a táborban, sőt oly vitézül harcoltak, hogy Csókakő várát adományozza nekik. Az ispán kérte, hagy lássa szemtől szembe a két hőst. Amikor beléptek a király elé, és levették a sisakot, fény derült a csalásra. A vasrostély alól két női arc került elő, a két gyáva nemes feleségéé. Kata és Éva asszonyé. Leborulva a király elé kértek kegyelmet férjeik számára. A meglepett uralkodó nem vonta vissza szavát, a várat a két hős asszonynak adományozta, a férjeiknek megkegyelmezett, de azzal a kikötéssel, hogy nevük örökre az enyészeté legyen. A két család az új nevét a bátor asszonyokról kapja. Azóta az egyik család a Katha, a másik az Eva nevet viseli.

A vár egy szédítően meredek sziklacsúcsot koronáz meg. Festői völgyön, szerpentines úton lehetett megközelíteni, könnyedén a kétésfélévessel is. A hegyoldalon szőlőtőkék között vezetett az út. A meredek kapaszkodó pompás kilátással jutalmazott a romokról.

Csókakőtől nem messze található az egyik kedvenc bakonyi szurdokvölgyünk, a Gaja patak vadromantikus szakasza. Már a rómaiak hatalmas duzzasztógátat építettek rajta. Ennek maradványai Római fürdő néven ma is megtalálhatók.

 

 

Szólj hozzá!


2011.10.08. 13:20 Álompille (törölt)

Egervár

A környéken lévő egykori mocsári erdő jellegzetes fájáról, az égerről kapta nevét.

A monda szerint a környéken lezajló csatában kuruc kézre került Heister Hannibal generálisért cserélték ki a kurucok Zrínyi Ilonát. Valójában már sokkal korábban megtörtént a fejedelemasszony szabadulása.

A toronyban volt az akasztószoba, ahol a megkínzott gyanúsítottak haláluk után a padlón lévő süllyesztőn át a mélységbe dobták, aztán a víz elsodorta a tetemeket.

 Egy másik rémtörténet szerint a meghalt várúrnőt a toronyszobában ravatalozták fel. A ravatalt őrző alabárdosok annyira lerészegedtek, hogy még a ravatalon fekvő nagyasszonyt is megutatták borral. Ám rögtön kijózanodtak, mikor a halott hirtelen felült. Csak tetszhalott volt, a bor pedig levitte a falatot, ami a torkán akadt.

A barokk kastély felújítás után szálláshelyként működött. A torony szélkakasán a S.P.Q.R. egy latin vers szavainak ismétlődő betűit jelképezi.

Szólj hozzá!


2011.10.07. 05:58 Álompille (törölt)

Füzér

 

A rege szerint Perényi Gábor volt a vár ura, amikor rabló had tört a várba. Zsófia úrnő a két fiával és a szolgálóval még el tudott menekülni a titkos alagúton keresztül, de az őket védő várúr elesett az egyenlőtlen küzdelemben. A segélyhadakkal csak az asszony és az egyik fiú, Tamás tért vissza. A másik fiú, János, és a szolga eltűnt. Évekkel később egy szarvasvadászaton az embereitől elkóborló Tamás, portyázó törökök fogságába esett, akik Sztambulba vitték. Ott a szultán elé vitték, elmondta neki, hogy béke idején ejtették fogságba. Elrablói megkapták a büntetésüket, de a padisah nem engedett abból az elhatározásából, hogy váltságdíjat kérjen érte. Addig Juszufra, a janicsárok agájára bízta. Tamás elmesélte neki a történetét, és kiderült, hogy Juszuf nem más, mit az ő régen fogságba esett, iszlám hitre áttért, fiatalon magas rangra jutott ikertestvére. A nyakukon függött medálba nevük volt vésve, így minden kétséget kizárva bebizonyosodott az igazság. A szultán elé járultak, kérve őt, mindkettőjüket bocsássa vissza hazájukba. A szultán eleget tett kérésüknek, míg a díszkardját is Jánosnak adta, pénzzel, és védőkísérettel is ellátta őket az útra. Odahaza megtört édesanyjuk várta őket, akinél az özvegy Csákyné vendégeskedett a két lányával. A szomorúan kezdődött történet kettős szerelmi házassággal végződött.

Egyik legszebb fekvésű várunk a Zemplén legkeletibb 552 méteres meredek hegy csúcsán. Csillagboltozatos várkápolnája ámulatba ejtő. A mohácsi csata után majd egy évig Perényi itt rejtegette a koronát. Gyönyörű romjai közül páratlan a panoráma az országos kéktúra keleti végpontjára, a Nagy-milicre a 895 méter magas vulkáni kúpra.

Szólj hozzá!


2011.10.06. 06:51 Álompille (törölt)

Arad

A „világosi” fegyverletételnek nagy ára volt. Görgey abban bízott, ha az oroszok előtt teszi le a fegyvert, megmenti a vezérkarát. A hadsereg előtt ellovagló fővezért a katonák még megéljenezték, akinek idegei is felmondták a szolgálatot, és zokogva borult lova nyakára. Kossuth hazaárulással vádolta. De Paszkievics csak az ő életét tudta garantálni. A vezérkarét nem. Haynau azonban úgy vélte, ha már a fővezér kicsúszott a kezéből, legalább alvezérein statuál példát.

 

Arad nevét hallva önkéntelenül is egyetlen eseményre gondolunk. 1849. október hatodikára, a tizenhárom vértanú kivégzésére. A szabadságharc tábornokaira, akik halálának helyét alig több mint fél évszázada sikerült fellelni. Sokáig az emlékoszlop körül keresték a hősök csontjait. A hajnali órákban a vár sáncárkában lőtték agyon négy tábornokot, majd pár órával később a többi kilencet a bitófa alá vezették. A mendemondák szerint az agyonlőtteket meztelenül lökték a kivégzés helyén ásott sírgödörbe. A valóságban felöltözve álltak a puskacsövek elé, mellükön kigombolt inggel, hogy a katonák pontosabban célozhassanak a szívükre. Az akasztottak ruháit a hóhér kapta, aki aztán sokáig használta Damjanich fehér köpenyét. Lenkey János megőrült a vár börtönében.

 

1131-ben is véres események színhelye volt már a vár. II. Vak Béla itt tartott országgyűlést. Amikor a király a trónon ült, előjött a királyné fiaival, és számon kérte az összegyűlteket, hogy kik, és kiknek a tanácsára vették el a király látását. Bosszút kért az elkövetőkkel szemben.  A beszéd hatására felbőszült a nép, és a tanácsadókat megkötözték, megcsonkították. Hatvannyolc hitszegőt öltek meg.

 

A vár sokáig katonai létesítmény volt. Ott jártunkkor is. Egyes részei, bár nem hivatalosan megtekinthetők voltak. A komáromi Monostori erőd szerű várban a halál lebegett a falak fölött.

 

1 komment


2011.10.05. 21:20 Álompille (törölt)

Potsdam/Sanssouci

Hűvös volt. Ősz a nyárban. Az ég is sírt. Nem volt sok időnk, villámlátogatást tettünk csak ebben a nagyvárosban. Kisvárosnak tűnt a főváros közvetlen közelében. A belvárost villamosból néztük meg. A holland negyedet, amelyet a 18. században építettek a bevándorolni szándékozó holland telepeseknek. Végülis olyan kevesen érkeztek, hogy csak a házak jellege miatt kapta nevét. Jellegzetes kétszintes vörös téglából álló lépcsőzetes a homlokzatuk, amelyet kő és fafaragványok díszítenek. Egy másik jellegzetes városka a városban az Alexandrowka. A napóleoni háborúban fogságba esett orosz kórusról II. Frigyes úgy döntött, hogy befogadja őket, kolóniát épít nekik. Az andráskereszt alakú utcákon a faházak némelyikében még ma is az egykori zenészek leszármazottjai élnek.

A város fő attrakciója a Sanssouci kastély és park. Borongós időben fedezhettük fel a csodát.

Az egész park sok látnivalót ígért, maga a kert is lenyűgöző méretével és látványával is. Az igazsághoz tartozik, hogy kicsit gondozatlannak tűnt, de legalább így természetesebbnek hatott. Az épületek zöme éppen felújítás alatt állt. Így némileg vesztettek a látványból a néhol felállványozott homlokzatok.

Kicsit csaltunk. Jóval olcsóbb volt egy legalább háromfős családi jegy. De tehetünk róla, hogy csak kétfős a családunk? Kicsit el is szorult a szívem. Tudatosult bennem megint, hogy mennyire hiányzik egy igazi család.

A park, amely Európa egyik legszebb parkjának tartanak, az egykori gyümölcsös kert helyén létesült. Hatalmas méretű, 287 hektár. Területén sok látnivaló épület és kastély látogatható. Az épületek között a hollandpark és francia rózsakertek között bolyonghattunk. A sétányok egyhangúságát szobrok, szökőkutak bontják meg. A kínai teapavilont már messziről megláttuk, csillogó tetőzetével. Állítólag Voltaire ösztönzésére építették, teaháznak, és nyári étkezőnek szolgált. A király, vendégei szórakoztatására építtetett egy római fürdőt. A kertész egykori háza, és egy asszimetrikus itáliai stílusú reneszánsz villa áll a fürdőpavilon közelében. A tóról csónakkal is megközelíthető volt. Volt egy érdekes szintén toszkán stílusú épület a Marly-kertben. Itt, az egykori konyhakertben a káposzták és gyógynövények között szívesen kuglizott a király.

Közelében egy bájos kastélyocska a Charlottenhof. Római mintára építették a koronaherceg részére. Bájos a függőkertje.

Nagyon elbűvölő volt a kilátás az Orangerie tornyából. Beláttuk a park nagy részét, szinte az egész Potsdamot, és a fellegek ellenére, ameddig a szemünk ellátott. Ez egy hosszú 298 méter hosszú épület, római reneszánsz stílusban építették. Nevével ellentétben nem narancsfák tárolása volt a funkciója, hanem az előkelő vendégeket szállásolták el itt. Itt vendégeskedett a király húga és férje I. Miklós orosz cár. Érdemes volt a papucsban végigcsoszognunk a termeken, ahol Raffaello képeit csodálhattuk meg. Az innen nem messze lévő Bildergalerie-ben, vagyis az eredetileg is képtárnak szánt épületben Rubens, Van Dycke, Caravaggio képei láthatóak.

Maga a névadó kastély a szőlőhegyen áll, szökőkutak mögött. Hat terasz fölött emelkedik a kedves épület. Homlokzatán a híres beszédes, találó felirat, ami azt jelenti, hogy gond nélkül. Ide vonult el a mindennapok gondjai elől Nagy Frigyes. Ide vonult el a nyüzsgő fővárosból, és tartott tartalmas filozófiai beszélgetéseket. A kor nagy gondolkodóival, és művészeivel. Hatalmas könyvtárának ablakából, amelynek polcai 1200 kötettől roskadoznak, ellátott a Flóra szoborral díszített sírboltra, ahová úgy gondolta, gond nélkül temetik el. Ez a kívánsága csak halála után 205 évvel teljesült. Mit jelenthet ez? Merjünk lehetetlent is kívánni, még ha évszázadokat is kell várnunk beteljesülésükre. A márványlapok alatt, mellette nyugszanak kedvenc kutyái is. A teraszról gyönyörködött, ahogy mi is tettük, félre téve gondjainkat, a Havel folyó körüli dimbekben-dombokban. A közelében áll a régi malom, melynek tövében múlt századi hangulatot árasztó kis vendéglőben pihentük ki a nagy sétát. Az elmaradhatatlan wurstot enni és berlini barna sört kellett inni. Meg az elengedhetetlen kávét. Már a 18. században állt itt malom, ez csak rekonstrukció. A régi szélmalom olyan hangosan zakatolt, hogy Nagy Frigyes le akarta bontatni, de egy törvény hatályban léte miatt nem tehette meg. A séta végére eleredt az eső is. De még volt látnivaló, ami kihagyhatatlan, ha a Föld az Éggel is ér össze...

 

Szólj hozzá!


2011.10.04. 22:03 Álompille (törölt)

Zsablya

Meg sem álltunk. Nem állt meg. Nem volt rá idő. Neki nem volt rá idő. Szerettem volna beleszimatolni a levegőbe. Magamba szívni a múltat. Az át nem élt emlékeket, ami ideköt. Mintha már jártam volna erre. De tudom, hogy nem. Ez csak tudatalatti, és a gének információja. Elhaladunk az iskola mellett. Ez már nem az az iskola.

A Tisza. Itt is a Tisza. Még egy kis szakasza van, hogy nem messze innen Titelnél a Dunába hömpölyögjön. Azt már nem. Az már kitérő. El tudod képzelni!- mondta. Két folyó egymásba ömlik. Persze. Neki nem számít.

Szomorú történelmi események a Tisza parton. 1942-ben a magyarok mészároltak le 400 szerbet, majd revansként 1944-ben a szerbek 1500 magyart és németet.

 

 

 

Szólj hozzá!


2011.10.04. 06:49 Álompille (törölt)

Világos

1849. augusztus 13.-án a falu határában tette le a fegyvert Görgey Rüdiger tábornok előtt. A falu központjában lévő Bohus kastélyban írta alá előző nap Görgey a feltételnélküli fegyverletételről szóló megállapodást.

 

Szólj hozzá!


2011.10.03. 21:41 Álompille (törölt)

Kastel Stari

Az idő igazolta álláspontomat. A későbbiekben arra jutottunk, hogy jó választás volt a nem felkapott üdülőparadicsomot választani, hanem  inkább a dalmát szakasz bűbájos Kastela-ját.

A hét kastély öble Trogír és Split között terül el, bájával több évben visszasírtuk, és ezt a hangulatot kerestük máskor is máshol is az Adrián.

Most, hogy rágondoltam, érzem az érett füge, és barack nagyságú cseresznye illatát, a bohóckodásunkat a fügefalevéllel.

A csillagtúra központjának a középső kastélyt, Kastel Stari-t választottuk. Jónak mutatkozó ötletem alapján elvittük a bicajokat is, és így a hét kastélyt és Trogírt bicajjal barangoltuk be. Splitbe Dumbóval utaztunk, de mentségemre legyen mondva, Salone és Klis is aznapi terv volt.

Természetesen Kastel Stari ragadott meg történetével is.

Az 1680-as években két szomszédos kastély tulajdonosa, a Rosani és Vituri család egy jelentéktelen nézeteltérés miatt ellenséges viszonyba került egymással. A Rosini család ifjú Miljenkója azonban a tiltás ellenére mégis beleszeretett a szépséges Dobrila Vituriba. Hogy a szerelmüket megakadályozza a család, Miljenkót elküldték a velencei seregbe, Dobrilát pedig egy trogíri nemeshez kényszerítették. Dobrila azonban nemet mondott az oltárnál, mire a feldühödött család zárdába záratta. Ezt megtudva Miljenkó is zárdába vonult, de titkos üzenetekkel (sajnos még az e-mailt, sms.-t nem ismerték ) ébren tartották forró szerelmüket. Végülis a két család beleegyezett az esküvőbe, ám amikor megjelent az ifjú pár a kastélyban, az egyik meg nem bocsájtó családtag rálőtt Dobrilára. Lövése célt tévesztett, Miljenkó esett holtan össze. Dobrilának a szive hasadt meg bánatában. Sírjukon, amit a sötét miatt nem kerestünk a temetőben, „Pokoj ljubavnika”-„Béke a szerelmeseknek” felirat olvasható.

 

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása