Ahol a szél zúg és a nap nevet

Bolyongások térben és időben

Friss topikok

  • meridián: Kalandos úton a híres drinai hídhoz. (2012.01.19. 15:05) Mokra Gora
  • meridián: Tárnák mélyén szörnyek, gnómok és "bányarém" is. (2012.01.16. 17:06) Wieliczka
  • meridián: Legészakibb török vár, bús legendája. (2011.12.18. 12:59) Fülek
  • meridián: Fata szomorú és végzetes napja. (2011.12.05. 07:37) Visegrad
  • meridián: Minden változik - az élet véges - csak a híd örök, s alatta a gyors vizű folyó. (2011.12.05. 07:27) Visegrad

Naptár

Címkék

2011.10.01. 20:31 Álompille (törölt)

Késmárk

Miközben az országban sorsdöntő dolgok történtek, Mohácsnál elesett a király, helyette kettőt is választottak, a törökök már az ország belsejét fenyegették, Késmárk és Lőcse az egymás elleni csatározással foglalatoskodott. Persze nem a polgárok csatároztak, hanem a helyettük felfogadott zsoldosok. Késmárk kozákokat fogadott fel, Lőcse pedig Serédy Gáspártól kölcsönzött huszárokat. Egyszer a késmárkiak tizenöt társzekeret indítottak Lubló alól erőszakkal a saját piacukra. A lőcseiek bosszúképpen ezer katonát küldtek. A késmárkiak a kutyafalvi réten felkészülve fogadták az ellenfelet. Négynapi kemény harc után a késmárkiaknak elfogyott az ágyúgolyójuk, csak puskaporuk maradt. A főjegyző furfangos fiának támadt egy ötlete. Ő mentette meg a helyzetet. Szekerekkel felment a hegyekbe, hozta a golyókat, s újra lőhettek az ágyúk. A furcsa, szagos golyók megtörték a lőcseiek ellenállását, megfutamodtak. A csata után kiderült a ravaszság. A juhászoktól sajtot hoztak el a szekerek, azzal töltötték meg az ágyúkat. Késmárk a nevével verte meg lőcsét.  A főbíró egyszerre örvendezett és kesergett. Mit visznek majd a debreceni vásárra??

Ez a vár volt a Thökölyek állandó rezidenciája. A ma is épségben álló, jelenleg a reneszánsz jegyeit magán viselő várban múzeum látogatható, egyik részében kuriózumnak számít az orvoslás történetét bemutató gyűjtemény. Eredetileg apácazárdának építették. Az árkádos épület rendkívül hangulatos. Az udvar közepén díszkút látható. Dísztermében, az egykori lovagteremben akár kétszázan is elférnek. A kápolna egyes részei még ma is eredeti szépségükben pompáznak. Kriptájában temetkeztek a Thökölyek. A neves fejedelem Izmirből hazahozott síremléke viszont az új evangélikus templomban található. Mellette a fejedelem palástja, és zászlói.  A régi fa evangélikus templomot még a 17. században építették a svéd király hajóácsai cirbolyafenyőből. Boltozatát négy faragott tiszafa oszlop tartja. Kihagyhatatlan látványosság.

A városnak a hangulatát a szász polgárházak adják, amik azért nem vetekednek a lőcsei hangulattal.

 

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása