Ahol a szél zúg és a nap nevet

Bolyongások térben és időben

Friss topikok

  • meridián: Kalandos úton a híres drinai hídhoz. (2012.01.19. 15:05) Mokra Gora
  • meridián: Tárnák mélyén szörnyek, gnómok és "bányarém" is. (2012.01.16. 17:06) Wieliczka
  • meridián: Legészakibb török vár, bús legendája. (2011.12.18. 12:59) Fülek
  • meridián: Fata szomorú és végzetes napja. (2011.12.05. 07:37) Visegrad
  • meridián: Minden változik - az élet véges - csak a híd örök, s alatta a gyors vizű folyó. (2011.12.05. 07:27) Visegrad

Naptár

Címkék

2011.10.05. 21:20 Álompille (törölt)

Potsdam/Sanssouci

Hűvös volt. Ősz a nyárban. Az ég is sírt. Nem volt sok időnk, villámlátogatást tettünk csak ebben a nagyvárosban. Kisvárosnak tűnt a főváros közvetlen közelében. A belvárost villamosból néztük meg. A holland negyedet, amelyet a 18. században építettek a bevándorolni szándékozó holland telepeseknek. Végülis olyan kevesen érkeztek, hogy csak a házak jellege miatt kapta nevét. Jellegzetes kétszintes vörös téglából álló lépcsőzetes a homlokzatuk, amelyet kő és fafaragványok díszítenek. Egy másik jellegzetes városka a városban az Alexandrowka. A napóleoni háborúban fogságba esett orosz kórusról II. Frigyes úgy döntött, hogy befogadja őket, kolóniát épít nekik. Az andráskereszt alakú utcákon a faházak némelyikében még ma is az egykori zenészek leszármazottjai élnek.

A város fő attrakciója a Sanssouci kastély és park. Borongós időben fedezhettük fel a csodát.

Az egész park sok látnivalót ígért, maga a kert is lenyűgöző méretével és látványával is. Az igazsághoz tartozik, hogy kicsit gondozatlannak tűnt, de legalább így természetesebbnek hatott. Az épületek zöme éppen felújítás alatt állt. Így némileg vesztettek a látványból a néhol felállványozott homlokzatok.

Kicsit csaltunk. Jóval olcsóbb volt egy legalább háromfős családi jegy. De tehetünk róla, hogy csak kétfős a családunk? Kicsit el is szorult a szívem. Tudatosult bennem megint, hogy mennyire hiányzik egy igazi család.

A park, amely Európa egyik legszebb parkjának tartanak, az egykori gyümölcsös kert helyén létesült. Hatalmas méretű, 287 hektár. Területén sok látnivaló épület és kastély látogatható. Az épületek között a hollandpark és francia rózsakertek között bolyonghattunk. A sétányok egyhangúságát szobrok, szökőkutak bontják meg. A kínai teapavilont már messziről megláttuk, csillogó tetőzetével. Állítólag Voltaire ösztönzésére építették, teaháznak, és nyári étkezőnek szolgált. A király, vendégei szórakoztatására építtetett egy római fürdőt. A kertész egykori háza, és egy asszimetrikus itáliai stílusú reneszánsz villa áll a fürdőpavilon közelében. A tóról csónakkal is megközelíthető volt. Volt egy érdekes szintén toszkán stílusú épület a Marly-kertben. Itt, az egykori konyhakertben a káposzták és gyógynövények között szívesen kuglizott a király.

Közelében egy bájos kastélyocska a Charlottenhof. Római mintára építették a koronaherceg részére. Bájos a függőkertje.

Nagyon elbűvölő volt a kilátás az Orangerie tornyából. Beláttuk a park nagy részét, szinte az egész Potsdamot, és a fellegek ellenére, ameddig a szemünk ellátott. Ez egy hosszú 298 méter hosszú épület, római reneszánsz stílusban építették. Nevével ellentétben nem narancsfák tárolása volt a funkciója, hanem az előkelő vendégeket szállásolták el itt. Itt vendégeskedett a király húga és férje I. Miklós orosz cár. Érdemes volt a papucsban végigcsoszognunk a termeken, ahol Raffaello képeit csodálhattuk meg. Az innen nem messze lévő Bildergalerie-ben, vagyis az eredetileg is képtárnak szánt épületben Rubens, Van Dycke, Caravaggio képei láthatóak.

Maga a névadó kastély a szőlőhegyen áll, szökőkutak mögött. Hat terasz fölött emelkedik a kedves épület. Homlokzatán a híres beszédes, találó felirat, ami azt jelenti, hogy gond nélkül. Ide vonult el a mindennapok gondjai elől Nagy Frigyes. Ide vonult el a nyüzsgő fővárosból, és tartott tartalmas filozófiai beszélgetéseket. A kor nagy gondolkodóival, és művészeivel. Hatalmas könyvtárának ablakából, amelynek polcai 1200 kötettől roskadoznak, ellátott a Flóra szoborral díszített sírboltra, ahová úgy gondolta, gond nélkül temetik el. Ez a kívánsága csak halála után 205 évvel teljesült. Mit jelenthet ez? Merjünk lehetetlent is kívánni, még ha évszázadokat is kell várnunk beteljesülésükre. A márványlapok alatt, mellette nyugszanak kedvenc kutyái is. A teraszról gyönyörködött, ahogy mi is tettük, félre téve gondjainkat, a Havel folyó körüli dimbekben-dombokban. A közelében áll a régi malom, melynek tövében múlt századi hangulatot árasztó kis vendéglőben pihentük ki a nagy sétát. Az elmaradhatatlan wurstot enni és berlini barna sört kellett inni. Meg az elengedhetetlen kávét. Már a 18. században állt itt malom, ez csak rekonstrukció. A régi szélmalom olyan hangosan zakatolt, hogy Nagy Frigyes le akarta bontatni, de egy törvény hatályban léte miatt nem tehette meg. A séta végére eleredt az eső is. De még volt látnivaló, ami kihagyhatatlan, ha a Föld az Éggel is ér össze...

 

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása