Ahol a szél zúg és a nap nevet

Bolyongások térben és időben

Friss topikok

  • meridián: Kalandos úton a híres drinai hídhoz. (2012.01.19. 15:05) Mokra Gora
  • meridián: Tárnák mélyén szörnyek, gnómok és "bányarém" is. (2012.01.16. 17:06) Wieliczka
  • meridián: Legészakibb török vár, bús legendája. (2011.12.18. 12:59) Fülek
  • meridián: Fata szomorú és végzetes napja. (2011.12.05. 07:37) Visegrad
  • meridián: Minden változik - az élet véges - csak a híd örök, s alatta a gyors vizű folyó. (2011.12.05. 07:27) Visegrad

Naptár

Címkék

2011.10.02. 07:36 Álompille (törölt)

Eperjes

Nevét a hagyomány a környéken bőségesen termő földieperről kapta, amit a város címerében is megörökítettek.

Eperjes Felső-Magyarország leginteligensebb és legélénkebb városa volt egykor. Volt. Szellemi és gazdasági fénykorát a 15.-17. században élte. Ezért akarta mindenki elfoglalni. Legszomorúbb napjai 1687-ben voltak, amikor az eperjesi hóhér Caraffa tábornok 300 eperjesi polgárt vonatott kínpadra, válogatott kegyetlenséggel megkínoztatta őket. 24 vezető polgárt végeztetett ki a város piacán felségárulás koholt vádjával, hogy vagyonukat elkobozhassa. Caraffa ezzel akarta megfélemlíteni Thököly híveit. Korabeli iratok alapján talán a bortermelésben lévő vetélytársaitól akart megszabadulni. Három protestáns áldozatot közülük a pápa 1995-ben szentté avatott szlovákiai látogatása során.

A vérengzés után egy évvel később Caraffa a vezére annak a seregnek, ami a Zrínyi Ilona által védett Munkács várát elfoglalta.

1849-ben, a bragyiszkói csata a város határában zajlott az osztrákok és honvédek között. A városnak az oktatásban és művelődésben is jelentős szerepe volt. Országos híre volt iskoláiról. Többek között itt joggyakornokoskodott Kazinczy és Kossuth.

A Főtér hagyományos felvidéki orsótér, az orsó alakúra kiszélesedő főutca. Nagyon egységesek és látványosak a patrícius házai. Érdekességük, hogy nagyon keskeny telkekre építkezetek, félnyeregtetős megoldást igényelt, így nagyon szép pártázatos homlokzatok keletkeztek. De hiába gyönyörű a történelmi városmag, kiüresedett, sivár díszletté silányult. A színes homlokzatok mögül a lakókkal együtt a kultúra is nyomtalanul eltűnt. A belvárosba oda nem illő népességcsoportot telepítettek. A valaha nyüzsgő piactér, a zegzugos utcácskák más nép zajától harsog.

A tér legnevezetesebb épülete az a palota, ahol 1633-ban Rákóczi György kötött békét a bécsi udvarral.

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása